Zlínský magistrát zahájí rekonstrukci Gahurova prospektu

Vložil
ČTK
30.06.2013 13:00
Zlín

Zlín - Dlouho připravovaná proměna centra Zlína začíná. Dělníci v pondělí zahájí rekonstrukci Gahurova prospektu - prostoru před kulturním a univerzitním centrem. Práce potrvají maximálně 120 dnů, celkové náklady dosáhnou zhruba 14 milionů korun bez DPH. Radnice však zpětně využije k financování větší části nákladů evropské dotace, sdělil dnes ČTK mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.
    "Pro potřeby veřejnosti není Gahurův prospekt ani zdaleka využitý tak, jak by mohl být. A to chceme změnit. Na podzim už bude k lidem daleko přívětivější," slíbil primátor Miroslav Adámek (TOP 09 a STAN).
    Nejzásadnější změnou v podobě Gahurova prospektu bude vytvoření systému chodníků v jeho spodní části, který propojí náměstí Práce se sídlem Filharmonie Bohuslava Martinů a rektorátem univerzity. "Budou zapuštěné pod úroveň okolí a každý večer nasvícené. Stanou se vhodným místem pro relaxaci a odpočinek, protože bude možné se na jejich okraje posadit," popsal Dvořák.
    V celém prostoru bude možné využívat veřejně přístupnou wi-fi síť. Budou také instalovány stálé přechody pro chodce před Kongresovým centrem a rektorátem Univerzity Tomáše Bati. Nahradí tak dosavadní provizorní přechod, doplnil náměstek primátora Jiří Kadeřábek (Zlínská volba).
    Přestavba Gahurova prospektu je jedním ze tří projektů, které výrazným způsobem změní vzhled širšího centra Zlína. Dalšími jsou rekonstrukce podchodu propojujícího náměstí Práce s bývalým továrním areálem firem Baťa a Svit, a revitalizace Parku Komenského. Vítězné návrhy, podle kterých se bude ve všech případech postupovat, vzešly z architektonických soutěží, které radnice uspořádala v roce 2011.
0 komentářů
přidat komentář

Související články