Moravian Science centrum chce přilákat ročně 220.000 lidí

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
30.06.2013 12:20
Brno

K4 a.s.
Projektil architekti

Brno - Tvůrci Moravian Science centra (MSC), které má zábavnou formou přiblížit vědecké poznatky školákům a veřejnosti, doufají, že expozice přiláká ročně až 220.000 návštěvníků. Pokud záměr vyjde, vědecké centrum se zařadí mezi největší turistické atrakce jihu Moravy. Vznikne v pavilonu D brněnského výstaviště, přičemž projekt přijde celkem na 630 milionů korun. S jeho otevřením se počítá v prosinci 2014, řekl dnes ČTK náměstek jihomoravského hejtmana Václav Božek (ČSSD).
    Moravian Science centrum by se mělo zařadit mezi takové atrakce, jako jsou Punkevní jeskyně v Moravském krasu s roční návštěvností 200.000 turistů, Zoo Brno s návštěvností okolo 250.000 a zámek Lednice, který navštíví 320.000 lidí za rok.
    Božek připomněl, že projekt zcela zaplatí EU. Jeho tvůrcem je Jihomoravský kraj, na vzniku tohoto zařízení, prezentujícího všem generacím hravou formou vědu, se podílejí zejména Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, dále Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Mendelova univerzita v Brně, Akademie věd ČR a také Centrum dopravního výzkumu.
    Vystavené předměty budou v objektu na 4600 metrech čtverečních uspořádány jako součást pomyslné řeky, kterou budou příchozí putovat. Expozice bude rozdělena do čtyř hlavních částí. Budou se zabývat planetou, civilizací, člověkem a mikrosvětem.
    Výstava by měla být plná zajímavých efektů. Její tvůrci slibují, že návštěvníky budou zahrnovat překvapeními na každém kroku. Lidé budou mít navigační náramky nebo krabičky, které budou měnit barvy při průchodu jednotlivými částmi expozice.
    Božek již dříve řekl, že projet má hned několik cílů. Hlavním je popularizace vědy, dalším pak maximální využití brněnského výstaviště a zvýšení zájmu o něj.
0 komentářů
přidat komentář

Související články