Obnova náměstí Smiřických v Kostelci nad Černými lesy - vyhlášení soutěže

Zdroj
MěÚ Kostelec nad Černými lesy
Vložil
Tisková zpráva
18.03.2013 10:55
Předmětem soutěže je získání projektu, který umožní navrácení původního významu nejdůležitějšímu veřejnému prostoru ve městě.


Vyhlašovatel: Město Kostelec nad Černými lesy, náměstí Smiřických 54, 28163; zplnomocněný zástupce vyhlašovatele: Ing. Jan Svatoš - starosta

Sekretář soutěže: Ing. Jan Svatoš, Prokopova 1095, Kostelec nad Černými lesy, 28163, tel: 602527324, e-mail: svatos@kostelecncl.cz


Porota

Ing. arch. Jan Línek

MgA. Marek Kopeć

Ing. arch. MgA Jan Žalský, nezávislý

Ing. arch. Lucie Vogelová, nezávislý

Ing. arch. Michal Kuzemenský, nezávislý


Náhradníci
Ing. Jana Havelková

MgA. Jakub Chuchlík, nezávislý



Předpokládané ceny a odměny celkem: 260 tis. Kč



Termíny
Datum vyhlášení soutěže: 15. 3. 2013

Komentovaná prohlídka místa: 22. 3. 2013 ve 14hod. v Kostelci nad Černými lesy před kostelem

Lhůta k podání dotazů: 8. 4. 2013

Lhůta k zodpovězení dotazů: 22. 4. 2013

Odevzdání soutěžních návrhů: 14. 6. 2013 do 13hod. na MěÚ v Kostelci nad Černými lesy
Datum konání hodnotícího zasedání poroty: 20. - 21. 6. 2013

Datum schválení regulérnosti soutěže ČKA: 14. 3. 2013

Více informací >



O revitalizaci náměstí Smiřických naše město usiluje již přes deset let. Je zde studie z roku 1999, máme dobové fotografie náměstí, je k dispozici dendrologický průzkum, je popsán stavebně historický vývoj náměstí a v neposlední řadě i výsledky ankety – dotazník byl zveřejněn v Černokosteleckém zpravodaji i na webu města.
Náměstí Smiřických je unikátní veřejné prostranství, město má svoji centrální část, která ctí i venkovský ráz, a někomu se může zdát, že zde není co zlepšovat. Ale několik problémů se přece objevuje, poukazují na ně nejen kostelečtí občané, ale i vnímaví návštěvníci a odborníci – je to doprava (osobní, nákladní automobily i autobusy), parkování (pro někoho je parkovacích míst málo, pro někoho moc). Další otázkou je i zeleň na náměstí – někomu „zalesněné“ náměstí nevyhovuje, někomu ano. To, že náměstí potřebuje celkovou obnovu, na tom se zřejmě shodneme, ale zda je tu zeleně hodně, nebo málo, zda stávající cestičky parkem vyhovují nebo je vhodné park upravit, zda je možné řešit jinak a lépe dopravu, na to už jsou názory různé.
A to je důvod, proč k obnově náměstí Smiřických jdeme cestou architektonické soutěže. Touto formou chceme oslovit odborníky a získat od nich návrhy, které nejen budou řešit zmíněné problémy, ale které nám navrhnou obnovu tak, aby si náměstí nejen zachovalo svoji jedinečnost odrážející bohatou historii města, ale i funkci odpovídající současným potřebám a požadavkům.
A v rámci příprav se ptám na výsledky ankety architekta Marka Kopeče, který pro nás připravuje architektonickou soutěž:  Anketa splnila naše očekávání a přinesla jasný signál obyvatel Kostelce o tom, jaký mají názor na současný stav náměstí, čeho si cení a co jim vadí.
Jako problém je zmiňována nejčastěji těžká doprava, nevyhovující podoba a umístění autobusových zastávek, absence veřejných toalet, nepřehlednost náměstí a nedostatek důvodů proč na náměstí „pobýt“. Všechno to spolu souvisí, ale posledně jmenovaný důvod vnímáme jako nejvážnější.
Dále se několikrát opakovala zmínka o proluce na rohu Kutnohorské ulice, což je takový vytržený zub náměstí. Naopak kladně je hodnoceno množství zeleně, zejména v části za kostelem. Tomuto tématu jsme během přípravy soutěžních podmínek a podkladů věnovali velký prostor. Zdravotní stav a vhodnost umístění stromů jsme konzultovali s dendrologem a zahradním architektem a do hodnotící poroty jsme vybrali zkušenou zahradní architektku. Bohužel se ukázalo, že některé stromy jsou ve špatném, až havarijním stavu a některé jsou vysazené na nevhodných stanovištích, jejich údržba je v současném stavu nákladná, proto budou nějaké zásahy nutné.
Výsledky ankety budou mít soutěžící architekti k dispozici jako jeden z výchozích podkladů. Co bude dál? Jsou vybráni členové poroty, a to jak závislí členové (zástupci města), tak nezávislí odborníci z členů České architektonické komory včetně náhradníků. Vyhlášení soutěže předpokládáme v polovině března a na přípravu návrhů bude 8 týdnů, takže ukončení bude přibližně v polovině května. Pak už bude na porotě, aby vybrala tři nejlepší návrhy, a z nich se bude vybírat ten nejpřijatelnější pro naše město – zde bude rozhodovat nejen kvalita návrhu, ale i finanční dostupnost.
Po vyhlášení výsledků soutěže bude uspořádaná výstava všech odevzdaných projektů.
Jana Havelková, místostarostka
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Výsledky - v pondělí budou i obrázky
Petr Šmídek
30.06.13 11:52
Porota
Jan Línek
02.07.13 08:31
V zime brusle, v lete plavky
Jan Svoboda
19.07.13 02:03
zobrazit všechny komentáře

Související články