Na Vysočině se postaví díky dotacím další dvě rozhledny

Vložil
ČTK
26.06.2013 19:30
Jihlava

Plánovaná rozhledna na Pekelném kopci
Jihlava - Na Vysočině přibudou díky evropské dotaci další dvě rozhledny. Jedna bude na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí, druhou vybuduje město Třebíč na Pekelném kopci. Obě stavby patří mezi projekty, pro které dnes schválil dotaci výbor Regionální rady Jihovýchod. Mezi úspěšnými žadateli je podle údajů na webu i Nové Město na Moravě, které plánuje síť rekreačních tras pro horská kola, známých jako singltrek. Na zámku Kinských ve Ždáru nad Sázavou vznikne interpretační centrum.
    Regionální operační program Jihovýchod dotuje projekty z Vysočiny a ze sousedního Jihomoravského kraje. Dnes bylo schváleno celkem 56 projektů za 973 milionů Kč. Žadatelé z Vysočiny uspěli s 20 projekty za více než 422 milionů Kč, které se týkají cestovního ruchu a rozvoje měst a venkovských sídel. ČTK to sdělila mluvčí úřadu regionální rady Kateřina Dobešová.
    Stavbu rozhledny vysoké kolem 30 metrů na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí připravuje několik let tamní skiklub. Z unie na ni dostane přes pět milionů Kč. Třebíčská radnice má na rozhlednu slíbených skoro deset milionů Kč. S podporou unie byla postavena i loni dokončená rozhledna na vrchu Mařenka na Třebíčsku.
    Radnice v Novém Městě na Moravě vybuduje díky třináctimilionové dotaci síť rekreačních tras pro horská kola. Budou v lese blízko sportovní Vysočina Arény. Nové Město není jen známým lyžařským střediskem, ale konají se tam i významné závody na horských kolech. "Na to bychom chtěli navázat trasami pro veřejnost," řekl novoměstský starosta Michal Šmarda novinářům počátkem tohoto měsíce.
    Podmínky pro cestovní ruch se podstatně zlepší ve Žďáru nad Sázavou. Na žďárském zámku Kinských bude rekonstruována budova bývalého pivovaru, bude v ní moderně pojaté centrum pro návštěvníky zaměřené na barokní umění. Podle údajů na webu by na tento projekt mohla unie dát přes 80 milionů Kč. Žďárská radnice vybuduje velký rekreační areál se sportovišti u pilské vodní nádrže, stát by měl přes 20 milionů Kč. Dotaci toto město rovněž dostane na kompletní rekonstrukci náměstí.
    V krajské Jihlavě přibude rodinný park Robinson, v němž by měl být i tobogan, bludiště, trampolíny a interaktivní hry. Dotace by měla být kolem 30 milionů Kč. Projekt chystá soukromý investor.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tohle nejvíc potřebujeme?
Dampit
30.06.13 11:36
Krize
ježek
30.06.13 09:59
krize v hlavách
památkář
01.07.13 09:46
zobrazit všechny komentáře

Související články