Zchátralá zastávka MHD v Brně se možná změní na kavárnu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
24.06.2013 17:35
Brno

Oskar Poříska
RAW

Brno - Zchátralá trolejbusová zastávka v Údolní ulici v centru Brna, která čelí útokům vandalů, by se mohla do konce roku změnit v netradiční kavárnu Tram café. Jde o cennou památku; jeden z nejstarších funkcionalistických objektů v Brně, které jej proslavily. Zastávku by po úpravě mohli nadále využívat i cestující, řekl dnes ČTK starosta obvodu Brno-střed Libor Šťástka (ODS). Projekt přijde na 2,7 milionu korun.
    "Do objektu stavebně zasahovat nelze. Přesto je možné s tímto prostorem pracovat a podstatně jej zvelebit," uvedl starosta.
    Projekt je hotov. Vznikl v brněnském ateliéru RAW. Architekti Tomáš Rusín a Ivan Wahla v něm počítají s obnovou budovy, kterou by pak překryli, a to skleněným objektem. Zastávka by tak byla chráněna před nepřízní počasí a sloužila by i původním účelům. Ve skleněné přístavbě by vznikla kavárna a u ní zahrádka.
    Tram café by se mohlo stát cílem procházek pod hradem Špilberkem a hlavně v parku na Obilním trhu, kde je známá porodnice. "Tatínci by tam mohli vypít prvního radostného prcka po narození svého prcka," řekl před časem Mladé frontě Dnes Rusín. Počítá se stylovým zařízením kavárny, jejíž součástí by se staly tramvajové sedačky nebo kožená madla z MHD.
    Objekt vznikl v roce 1926 podle projektu architekta Oskara Pořísky. Nyní je v majetku brněnského dopravního podniku. Když záměr schválí památkáři a pokud bezbariérové toalety pod kavárnou také schválí hygienici, mohly by stavební práce začít na podzim.
    "Před tím by radnice Brno-střed převzala zastávku do svého majetku. Počítáme s tím, že bychom kavárnu pronajali, a to za velmi příznivou cenu nejlépe některému z občanských sdružení," dodal Šťástka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články