Z Ústavu umění v Plzni bude fakulta, završí tak desetileté snahy

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
21.06.2013 21:35
Plzeň

Plzeň - Ústav umění a designu (UUD) se stane devátou fakultou Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Transformaci do podoby umělecké fakulty doporučila ve středu akreditační komise. Pod ZČU tak vznikne Fakulta umění a designu Ladislava Sutnara (FDS), její děkan by mohl být zvolen do listopadu. "Tím by bylo završeno naše více než desetileté snažení," řekl dnes ČTK Josef Mištera, ředitel a zakladatel ústavu, který má přes 500 studentů. Těžištěm zaměření bude design a užité umění.
    "Čeká nás teď ještě mnoho práce, než zde bude akademický senát fakulty, který zvolí děkana. Až přijde oficiální stanovisko ministerstva, paní rektorka stanoví, kdo dovede instituci k senátním a děkanským volbám," uvedl Mištera. Všechny procesy přeměny zaberou ještě několik měsíců.
    "Bude zde například práce pro akademický senát univerzity, všechny smlouvy zaměstnanců musí být překoncipovány na fakultu a všichni studenti musí vyjádřit souhlas s formálním převedením pod fakultu FDS," uvedla zástupkyně ředitele UUD Lenka Kodýtková. Převedením vznikne akademická obec fakulty, která zvolí své senátory. Ti pak vyhlásí a provedou volbu děkana. "Nyní záleží na tom, jak rychle se podaří některé orgány ZČU svolat," doplnila Kodýtková.
    Ústav umění a designu byl založen v roce 2002 jako předstupeň umělecké fakulty ZČU. Vloni se pro tuto instituci podařilo v univerzitním kampusu na Borských polích dokončit budovu, k dispozici tak má 6000 m² ateliérů, dílen, počítačových studií, kanceláří a skladišť. Venku je navíc 1000 m³ takzvaného outdoor ateliéru.
    Aktuálně má ústav zhruba 400 studentů bakalářského studia a přes 100 studentů navazujícího magisterského studia. Dalších asi 160 lidí navštěvuje kurzy celoživotního vzdělávání. "Personálně školu tvoří pět profesorů, deset docentů, více než 30 odborných asistentů a asistentů, téměř 20 technicko-hospodářských pracovníků na různých pozicích a 30 externích spolupracovníků," doplnila Kodýtková. Na výuce odborných předmětů se podílí i desítky pedagogů ostatních fakult ZČU.
    Hlavním zaměřením jsou design a užité umění, zásadou je neduplikovat obory v rámci ČR. Instituce klade důraz na intenzivní interoborovou a interfakultní spolupráci, snaží se zapojovat do výuky konkrétní firmy a zákazníky. "To vytváří optimální pozici pro založení plánovaného inkubátoru kreativních průmyslů, který bude absolventům pomáhat nalézat své uplatnění v budování tvůrčích týmů, ve spolupráci s průmyslem, v zakládání spin off firem nebo vlastních značek," řekl Mištera.

Související články