Stavbaři ve Zlíně dokončili opravu druhé budovy Baťova institutu

Zdroj
Jan Vondrášek
Vložil
ČTK
21.06.2013 20:30
Zlín

Zlín - Stavbaři v těchto dnech dokončili opravu 15. budovy bývalého zlínského továrního areálu, která je součástí 14/15 Baťova institutu. Sídlit v ní bude Krajská knihovna Františka Bartoše. ČTK o tom dnes informovala mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Sýkorová Dvorníková. První ze dvou objektů Baťova institutu, 14. budova s muzeem a krajskou galerií, slouží veřejnosti od května. Projekt si vyžádal přes 900 milionů korun.
    "Nyní budeme pokračovat v pracích na vybavování interiéru nábytkem a zařízeními," popsal dění v budoucím sídle krajské knihovny Viktor Dynka, projektový manažer přeměny obou bývalých továrních budov na kulturně vzdělávací komplex. Budova 15 má novou fasádu i střechu, hotový je i dopravník mezi oběma objekty. Knihovna by měla být otevřena v září.
    Zatímco budoucí sklady knih v suterénu, umístěné pod platformou mezi budovami, jsou již hotovy a mohly by téměř půlmilionový fond krajské knihovny pojmout hned, v nadzemním podlaží se stále pracuje. "V těchto dnech například začíná instalace nekonečného počtu regálů, v nichž budou již brzy čekat na své čtenáře tisíce svazků," uvedla Sýkorová Dvorníková.
    V dosavadním sídle v budově na třídě T. Bati mohou čtenáři knihovnu navštívit naposledy 12. července, poté bude až do předposledního dne září zavřena. Obvodní knihovny na Jižních Svazích, na Dílech a v Malenovicích v provozu budou, a to ve zvláštním prázdninovém režimu. Knihovníci ale čtenářům doporučují, aby si knihy na začátku července zapůjčili na tři následující měsíce a vrátili je až do nové knihovny v 15. budově.
    Otevřena pro veřejnost bude od pondělí 30. září. Výpůjční lhůty dokumentů zapůjčených na třídě T. Bati budou prodlouženy o dobu uzavření. "Zvýšili jsme limit výpůjček, čtenáři si mohou vypůjčit až 30 knih nebo jiných dokumentů z fondu knihovny," řekla ředitelka krajské knihovny Zdeňka Friedlová.
    Tovární budovy 14 a 15 byly postaveny v letech 1946 až 1948 podle návrhu architekta Jiřího Voženílka. Jejich rozsáhlá rekonstrukce kromě nových sídel významných kulturních institucí přinese oživení další části rozsáhlého továrního areálu. Kraj na akci získal dotaci 481 milionů korun z evropských fondů.
0 komentářů
přidat komentář