Rösel se z NG vrací do podnikání, ředitelem by mohl být Fajt

Vložil
ČTK
21.06.2013 12:40
Praha

Praha - Bývalý ředitel Národní galerie Vladimír Rösel, kterého ministryně kultury Alena Hanáková odvolala v polovině dubna, z NG odejde ke konci června. Vrátí se zpět k investičnímu podnikání se společností Lombard Advisory Partners, kterou založil, sdělil dnes ČTK. Röselova nástupce by Hanáková podle informací ČTK chtěla vybrat do konce června, kdy plánovala ve své funkci skončit. Favoritem je údajně historik umění Jiří Fajt.
    Hanáková minulý týden oznámila, že k 30. červnu na svoji funkci rezignuje. Podle některých odborníků by už neměla tak zásadní kroky, jakým je třeba právě jmenování ředitele Národní galerie, činit. Pokud tak však neučiní, může vzhledem k politické situaci hledání nového ředitele trvat ještě velmi dlouho.
    Hanáková oficiálně neřekla, že chce ředitele jmenovat, ministerstvo jen uvedlo, že chce dokončit rozpracované věci. V tomto týdnu se sešla se třemi kandidáty na místo ředitele NG a v příštím týdnu by vedle Fajta ještě bývalý ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný a pověřený ředitel NG Vít Vlnas měli předstoupit před grémium, které má ministryni nejlepšího uchazeče doporučit.
    Podle informací ČTK je nejpravděpodobnějším kandidátem Fajt, kterého ministryni údajně schválili i straničtí, respektive koaliční kolegové. Zda se na něm shodne i grémium, které ministryně jako poradní orgán při hledání ředitele sestavila, není zřejmé.
    Jiří Fajt v Národní galerii již pracoval, vedl Sbírku starého umění a odešel po nástupu Milana Knížáka do čela NG. Po jeho odchodu se na výzvu ministerstva kultury přihlásil do konkurzu na šéfa NG a výběrová komise doporučila tehdejšímu ministrovi Václavu Riedlbauchovi jmenovat právě jeho. Riedlbauch se ale rozhodl před blížícími se parlamentními volbami nejmenovat nikoho a přenechat rozhodnutí svému nástupci. Tím byl Jiří Besser, který vypsal nový konkurz a vedle Fajta a Pokorného se do něj přihlásil ekonom Rösel, jehož k 1. červnu 2011 Besser šéfem NG jmenoval.
    Rösela Hanáková odvolala v polovině dubna s odůvodněním, že neprokázal, že rozumí poslání galerie a že je zárukou pro její rozvoj. O Röselově odchodu se spekulovalo delší dobu. Úvahy o jeho odvolání ale zaznívaly spíše před několika měsíci, poslední doba přinesla podle odborníků posun ve fungování NG. Galerie uspořádala několik úspěšných výstav a po delší době také připravila velkou výstavu pro zahraničí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články