Plzeň postaví tři nové mateřské školky za 60 milionů

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
21.06.2013 12:35
Plzeň

Plzeň - Kvůli kritickému nedostatku míst i stavu některých budov postaví tři plzeňské obvody nové mateřské školky. Přijdou každá na zhruba 20 milionů korun. Město uhradí dvě třetiny nákladů a zbytek obvody Slovany, Doubravka a Černice. Školky, díky nimž se zvýší počet míst v Plzni o 160, začnou fungovat od září 2014 nebo od ledna 2015. Po schválení zastupiteli to ČTK řekli náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) a radní pro školství Irena Rottová (ODS).
    Podle Zrzaveckého město mění priority a peníze sežene převodem z jiných kapitol rozpočtu. Navíc počítá, že na některé projekty, které chtělo financovat samo, sežene ještě evropské dotace z programu ROP. Už letos vydá peníze na projekty a pozemky školek.
    Současná kapacita plzeňských školek zřizovaných městem je 5103 míst. "I když se od školního roku 2008 se zvýšila o 577 míst, nedaří se ale uspokojit všechny zájemce, protože je navštěvují děti silných ročníků. Od roku 2010 ale počet narozených dětí klesá a tento trend se předpokládá i pro další léta," uvedla Rottová. Počty nepřijatých dětí zkresluje fakt, že v soukromých bytech žije v nájmu řada rodin s dětmi, jimž majitel nedovolí přihlásit se k trvalému pobytu, jde až o deset procent dětí. Letos přijaly školky žádosti o umístění 2366 dětí.
    Jediný obvod Slovany postaví školku sám, pro ostatní zajistí stavby magistrátní útvar investic, který přebírá dokumentaci a dořeší výkupy pozemků. "Slovany už několik let řeší náhradu za nevyhovující umístění mateřské školy v domě na Mikulášském náměstí, který je v havarijním stavu," řekla Rottová. Školka má kapacitu 70 dětí, a pokud by došlo k jejímu uzavření, zhorší se podle ní dostupnost pro umístění dětí do předškolního zařízení v lokalitě Petrohrad, kde je velké procento sociálně znevýhodněných rodin. Nová školka vznikne u plaveckého bazénu a je na ní územní rozhodnutí. Půjde o zařízení se třemi třídami pro 75 dětí a vlastní kuchyní. Díky tomu, že jde o montovanou budovu, bude ji možné v případě poklesu počtu dětí využít k jiným účelům.
    Černice mají na dvě třídy pro 45 dětí v základní škole výjimku. Město odkoupí za 3,6 milionu korun pozemek a projekt pro školku na 55 dětí od soukromé stavební firmy IKO. Potřebu rozšířit kapacitu mateřské školy ve Staniční ulici zdůvodňuje Doubravka změnou složení obyvatel. Šest školek tam navštěvuje zhruba 600 dětí. Dva nové pavilony by kapacitu zvýšily o 104 míst. Objekty jsou vyprojektovány multifunkčně a lze je v budoucnu využít také na jesle i na kulturu.
    Obvody už upravily volné prostory školek. V Bolevci, Doubravce a na Slovanech využily také základních školy. Nástavby na současných objektech, které by byly levnější, neumožňuje vyhláška o požární ochraně staveb. Mateřská škola nesmí mít více než dvě nadzemní podlaží.
0 komentářů
přidat komentář