Ředitelka Veletržního paláce: Potřebujeme opravu za 250 milionů

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
20.06.2013 15:40
Praha

Praha - Veletržní palác, sídlo Sbírky moderního a současného umění (SMSU) Národní galerie v Praze, potřebuje nákladnou opravu fasády. Stavba je natolik náročná na provoz, že z ročního rozpočtu NG spolkne 78 milionů korun, což je 55 procent z nákladů na provoz všech objektů NG; z toho náklady na energii činí 32 milionů korun. Rekonstrukce pláště paláce by měla především snížit energetické ztráty, NG ji však vyčíslila na přibližně 250 milionů korun. ČTK to řekla ředitelka SMSU Helena Musilová.
    Galerie již několik let jedná s ministerstvem kultury o dotaci na tuto akci, zatím však příslib dotace nedostala. Ve Veletržním paláci je nutná i kompletní obměna technologií, která by také měla vést k energetickým úsporám. Na tuto akci se počítá s investicí 80 milionů korun a NG o ní také jedná s ministerstvem.
    Kvůli klesajícímu rozpočtu, respektive příspěvku na provoz organizace, který je pro letošní rok přibližně 224 milionů korun, NG letos na jaře zatím dočasně zavřela stálou expozici v paláci Kinských. Bývalý ředitel galerie, ekonom Vladimír Rösel uváděl, že většinu státní dotace pozře provoz objektů (141 milionů korun) ve správě NG a na výstavy si galerie musí peníze najít sama. Výhledy na příští rok zatím neoficiálně mluví o dalším, přibližně desetiprocentním snížení státní dotace pro NG.
    Letos na jaře Rösel uvedl, že loni mohla NG ze státní dotace efektivně využít 193 miliony korun. K tomu, aby mohla zcela plnit své poslání, by podle něj potřebovala kolem 350 milionů korun. Dříve se dotace této sumě blížila. Téměř 77 milionů korun loni činily mzdy a 141 milionů stál provoz budov.
    Nejnákladnější z hlediska provozu je právě Veletržní palác, který je ale také nejnavštěvovanějším objektem NG. Musilová nedávno uvedla, že by chtěla mít Veletržní palác jako jedno z hlavních témat činnosti sbírky v příštím roce. Připadá na něj totiž 40. výročí požáru paláce. Ten byl sice pro objekt ničivý a také patří k největším požárům, které kdy Prahu zasáhly, ale při hledání dalšího využití objektu se dospělo k jeho převodu na Národní galerii.
    "Připravujeme tři výstavní projekty, chceme debatovat o rekonstrukci, dnešním využití domu i o jeho možnostech a omezeních. Na rok 2015 připravujeme sympozium," řekla Helena Musilová. Představila také plán výstav SMSU do roku 2018 i zájem o to, aby v NG dostala větší prostor sbírka architektury, jejímž je Veletržní palác centrálním exponátem.
    Veletržní palác byl postaven podle návrhu Josefa Fuchse a Oldřicha Tyla pro společnost Pražských vzorkových veletrhů. Byl jednou z prvních a největších pražských funkcionalistických staveb. Ocenil ho například i slavný moderní architekt Le Corbusier při své návštěvě Prahy v roce 1928. V srpnu roku 1974 však palác v té době sloužící podnikům zahraničního obchodu zasáhl ničivý požár. Na čas byl dům dokonce odsouzen k demolici. Po mnoha sporech jej ale koncem 70. let získala NG. Téměř desetiletá rekonstrukce si vyžádala miliardu korun. Vznik nové stálé expozice NG byl ve znamení řady výměn manažerů, sporných výroků, spekulací i finančních nesrovnalostí. Znovuotevření se palác dočkal až v roce 1995.
0 komentářů
přidat komentář

Související články