VUT dnes otevřelo zrekonstruovaný areál stavební fakulty

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
17.06.2013 14:25
Brno

Brno - Brněnské Vysoké učení technické dnes otevřelo zrekonstruovaný areál stavební fakulty mezi ulicemi Veveří a Žižkovou. Stavba, která trvala dva roky, stála 420,5 milionu korun a zlepší možnosti pro výuku doktorandů. Zvýšil se počet učeben a rekonstruovaly laboratoře, které přinesou možnosti špičkového výzkumu, uvedl dnes na tiskové konferenci děkan Rostislav Drochytka.

    "Nové prostory umožní ještě větší dynamiku rozvoje fakulty. Během rekonstrukce se kladl důraz na nově vzniklé programy zaměřené na architekturu. Nový objekt pro sebe získali studenti architektury pozemních staveb," řekl Drochytka. Fakulta by měla být ještě atraktivnější i pro zahraniční studenty. "Obzvláště Portugalci k nám jezdí rádi," doplnil Drochytka.
    Pro všechny studenty je velkým přínosem i otevření nové menzy a restaurace, což řeší letitý problém nízké kapacity bývalého stravovacího zařízení.
    Budova stavební fakulty funguje od roku 1911, v letech 1951 až 1992 však sloužila Vojenské akademii Antonína Zápotockého. "Dostavbu areálu fakulty považuji za završení všech fází rekonstrukce, které jsme tu dělali průběžně od roku 1989. Mísí se tu historizující styl s moderními stavebními technologiemi," řekl rektor VUT Karel Rais. Stavbu zaplatila z 85 procent Evropská unie, zbylé prostředky šly z rozpočtu školy.
    Z finančních a stavebně-technických důvodů se nepovedlo postavit podzemní spojení pod ulicí Žižkova, škola tak bude iniciovat bezpečnější řešení přechodu přes ulici, než je dnes.
    Stavební fakulta patří k zakládajícím a má nejvíce studentů z fakult VUT. V bakalářských, magisterských a doktorských programech zde studuje 6500 studentů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články