Zlín vyhlásil sbírku na obnovu Památníku Tomáše Bati

Vložil
ČTK
14.06.2013 21:25
Zlín

Zlín - Město Zlín vyhlásilo veřejnou sbírku určenou na obnovu Památníku Tomáše Bati, informoval ČTK primátor Miroslav Adámek. Objekt navržený architektem Františkem L. Gahurou z roku 1933 patří k nejcennějším v krajském městě. V 50. letech byl přestavěn a pod názvem Dům umění sloužil zlínské filharmonii a krajské galerii výtvarného umění. Podmínky v něm však byly v posledních letech už nevyhovující. Filharmonie se již přestěhovala do Kongresového centra, galerie do Baťova institutu. Prázdný objekt nyní potřebuje opravu.
    Uvedení památníku do původní podoby město odhaduje na 70 milionů korun. "Je to částka, která výrazně překračuje možnosti města," poznamenal Adámek. K původní stavbě přibyly přístavby, které je třeba odstranit, změnil se také interiér. Objekt by měl po úpravách opět sloužit původnímu účelu, tedy být památníkem Tomáše Bati.
    "Památník Tomáše Bati je nejpůsobivějším architektonickým dílem F. L. Gahury. Je také označován za nejcennější stavbu v našem městě, má pro Zlín stejný význam jako třeba vila Tugendhat pro Brno," podotkl primátor.
    Definitivní podoba opraveného památníku se ještě hledá. Město se snaží zajistit státní i evropské peníze. Radnice chce například prodávat také předměty s motivem památníku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články