Na Barrandově se začne v roce 2014 stavět nový kostel

Vložil
ČTK
14.06.2013 21:00
Praha

Praha - Na pražském Barrandově vznikne nový kostel Krista Spasitele a komunitní centrum. Kostel bude pro zhruba 220 sedících lidí. Stavba by měla být zahájena v roce 2014 a dokončena zhruba o tři roky později. ČTK to dnes sdělil mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora.
    Kostel a komunitní centrum budou vybudovány podle návrhu architektů Jakuba Žišky a Pavla Šmelhause. Objekt bude dvoupodlažní a bude mít věž se zvonem. "Nový kostel rozšíří nabídku bohoslužeb pro obyvatele barrandovského sídliště, kteří se jich nyní účastní zejména v kostele sv. Filipa a Jakuba na Zlíchově," uvedl Pištora s tím, že na území farnosti Praha-Hlubočepy žije zhruba 30 tisíc lidí a zlíchovský kostel s kapacitou kolem 80 lidí nedostačuje.
    Komunitní centrum by mělo v budoucnu sloužit nejen věřícím, ale všem obyvatelům sídliště. Vznikne v něm multifunkční sál pro zhruba 80 lidí. "Budou se zde konat přednášky, oslavy, plesy, koncerty i další kulturní akce," uvedl mluvčí.
    Počítá se i se třemi klubovnami pro výuku náboženství, setkávání maminek a dětí, mládeže či seniorů, hudebními zkouškami nebo akcemi charity či skautů. Součástí by měly být kavárna a čajovna.
    "Zasvěcením kostela Kristu Spasiteli chce barrandovská farnost navázat na odkaz sv. Anežky, která s pomocí svého bratra Václava I. založila první klášter klarisek v Čechách," uvedl Pištora. O letnicích roku 1234 ve věku 23 let do něj sama vstoupila a později byla jmenována jeho abatyší.
    V neděli 16. června 2013 od 15:00 hodin se v Grussově ulici na pozemku bývalého Misijního střediska, kde má v následujících letech kostel vyrůst, uskuteční mimořádná ekumenická bohoslužba pod širým nebem. K vidění bude model vítězného projektu nového kostela.
0 komentářů
přidat komentář

Související články