Adam Rujbr Architects otevřeli v Brně první Living showroom

Vložil
Tisková zpráva
12.06.2013 23:10
Adam Rujbr
Adam Rujbr Architects s.r.o.

Bydlení v centru města s minimálními náklady na provoz na jedné straně, promyšleně a designově zařízený byt na straně druhé. O tom, že tyto dvě strany nemusejí být nutně v protikladu, svědčí nový projekt architektonického studia Adam Rujbr Architects s názvem Living showroom, který se na ploše 21 m² otevřel v Brně.


"Living showroom je vzorkovna a dočasné bydlení v jednom. Prostor má sloužit jako ubytování typu ‚bed & breakfast' pro všechny zájemce o kvalitní a moderní architekturu. Dále jako místo pro obchodní schůzky a prezentace pro naše zákazníky a místo prezentace našich partnerů - dodavatelů vybavení bytu," představil funkce nového bytu jeho autor, architekt Adam Rujbr.

Miniaturní, ale plně vybavený byt na půdorysu 21 m² vznikl na místě bývalé prádelny v podkroví pavlačového domu v Lidické ulici naproti parku Lužánky v centru města. Prostor nebyl využívaný, sloužil jako skladiště. "Koncept Living showroom stavíme na energeticky velmi úsporném provozu, využití obnovitelných zdrojů, soběstačnosti a moderním designu. Byt je rozdělen do tří zón odpovídajících běžným lidským činnostem - spánek, práce a odpočinek, vaření a osobní hygiena. Tyto zóny jsme prostorově dimenzovali v poměru k času, který zmíněné činnosti zabírají. To vše na omezené ploše, kterou jsme měli k dispozici. Při realizaci dokonce vznikl malinký prostor, který je možné využít jako dětský pokoj nebo pokoj pro hosty," popsal byt Rujbr.


Na omezeném prostoru bylo třeba přemýšlet nad každým detailem. Proto je například sifon ve skříňce pod umyvadlem na toaletě zasekaný do zdi, aby neubíral vnitřní prostor skříňky. Sprchový kout, který od předsíně odděluje mléčné sklo, zase slouží jako osvětlení chodby. Stůl je výklopný a židle je výškově polohovatelná, aby stůl mohl plnit jídelní i pracovní funkci.

Projekt mimo jiné dává příklad, jak rekultivovat nevyužívané prostory v městských centrech a jejich okolí. To se líbí i dalším profesionálům z oblasti architektury. "Osobně projekt hodnotím jako velmi záslužný a významný, nejen z obchodního pohledu. Living showroom v sobě vhodně snoubí odpovědi na mnoho naléhavých otázek současného života - jak být originální, ekologický, úsporný a hospodárný, uspokojit své estetické požadavky - a přesto se těmito faktory necítit omezený a limitovaný. Prostory i zdroje ubývají a inspiraci, jak lépe a radostněji využít v praxi to, co je již k dispozici, uvítají jistě nejen mladí lidé. A příležitost vyzkoušet si vše na vlastní kůži a smysly bude, domnívám se, všemi vysoce ceněna," uvedl například ředitel festivalu Architecture Week Praha Petr Ivanov.

Adam Rujbr doufá, že projekt přitáhne pozornost profesionálů z oboru architektury a designu, ale i laiků, kteří například plánují rekonstrukci vlastního bydlení. "Nezanedbatelnou cílovou skupinou jsou také cestovatelé, kteří vyhledávají ubytování s nápadem a originálním konceptem," říká Rujbr.

> www.livingshowroom.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články