Ministryně kultury Hanáková končí ve své funkci

Vložil
ČTK
12.06.2013 18:25
Praha

Praha - Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) rezignuje ke konci června na svou funkci. Oznámila to dnes médiím. Ministryně čelila kritice z opozičních i odborných kruhů, o jejím odchodu se spekulovalo delší dobu. Novinářům dnes Hanáková řekla, že necítí podporu ze strany TOP 09 a STAN, za které byla do vlády nominována. Hanákovou by mohl nahradit bývalý děkan HAMU Jiří Hlaváč, o svém možném působení už jednal s TOP 09. Hlaváč ČTK řekl, že rozhodnutí je nyní na předsedovi vlády.
    Hanáková bude už 13. ministrem, který opustí vládu premiéra Petra Nečase (ODS). O jejím odchodu se spekulovalo zejména poté, co loni v září náhle odvolala ředitele Národního divadla Ondřeje Černého.
    Čtyřiapadesátiletá Hanáková uvedla, že se k odchodu rozhodla po dnešním setkání s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a šéfem hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petrem Gazdíkem. Ani jeden z aktérů výsledky schůzky po jejím skončení nechtěl komentovat. Schwarzenberg až po vystoupení ministryně ČTK sdělil, že nového ministra chce vybírat rozvážně a neuspěchaně.
    "Práce ve vládě, jak jsem ji za 18 měsíců poznala, vyžaduje plné nasazení, ale také pevný politický mandát. V této chvíli necítím dostatečnou podporu ze strany Karla Schwarzenberga a Petra Gazdíka, v jejichž rukou post ministra tohoto resortu leží, rozhodla jsem se proto k 30. červnu na svoji funkci rezignovat," řekla Hanáková.
    Ministerskou funkci zastávala od prosince 2011, předtím mnoho zkušeností s vysokou politikou neměla. Někdejší starostka Vizovic Hanáková je členkou hnutí Starostové a nezávislí, se kterým TOP 09 dlouhodobě spolupracuje.
    Ministryně řekla, že na své funkci nelpí. Podle ní úřad dokončil za jejího působení většinu úkolů, které při jejím nástupu měl. Za své úspěchy považuje především schválení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a zákona o podpoře kinematografie. Podle ní se podařilo posunout i některé letité kauzy v oblasti památkové péče.
    Některé dlouhodobé problémy resortu se ale za jejího působení nehnuly z místa. Vzhledem k tomu, že obě výše zmíněné normy byly připravovány dlouho, není podíl Hanákové na jejich uzákonění příliš silný. Nejen po odvolání ředitele Národního divadla Hanákové oponenti spekulovali o tom, že není hlavní osobou, která ministerstvo řídí.
    Vlna nesouhlasu, kterou tento náhlý krok vyvolal, podle odborníků možná ministryni paralyzoval ve snaze řešit změnou v jejím čele situaci v Národní galerii. Jejího ředitele Vladimíra Rösela neodvolala ani poté, co mu její poradní komise třikrát vrátila koncepci dalšího směřování NG. Po odchodu Rösela dlouho volala i část odborné veřejnosti a umělců, ministryně se však k jeho odvolání odhodlala až v polovině dubna.
    Možný nástupce Hanákové Hlaváč dnes ČTK řekl, že už TOP 09 sdělil své představy a podmínky k vedení resortu. Víc ale s vedením strany nejednal. "To bylo takové zdvořilostní oslovení, jestli kdyby mi to bylo oficiálně nabídnuto, jestli bych reagoval kladně. Řekl jsem, že ano. Jak vím, byli osloveni i jiní," řekl ČTK. Dodal, že konečné rozhodnutí zřejmě není na TOP 09 nebo STAN, ale na premiérovi Nečasovi. Podpořit chce zejména oblast živého umění.
    Kromě Hlaváče jsou adepty na ministerskou funkci ještě bývalý šéf ČT a AMU Ivo Mathé, poslanec Stanislav Polčák a senátor Jiří Šesták. Ale zdroj z vládní koalice už dříve potvrdil, že Hlaváč je favoritem.
    Alena Hanáková neměla lehkou situaci - dlouho se spekuluje o tom, že ministerstvo kultury je jedním z vládních úřadů, které by mohly být v rámci úspor zrušeny. Zaznívá úvaha, že po přijetí zákona o vyrovnání s církvemi ubyl výrazný důvod pro další existenci ministerstva kultury. Lidé z živého umění zase kritizují stav, kdy až třetina rozpočtu jde na fungování příspěvkových organizací, ministerstvo podle nich jen přerozděluje peníze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články