O osudu nejvyšší rozhledny na Moravě rozhodne referendum

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
12.06.2013 18:15
Velenov (Blanensko) - Velenov na Blanensku uspořádá na žádost třetiny ze svých zhruba 220 obyvatel obecní referendum k plánované stavbě rozhledny Velenka. S 65 metry by měla být nejvyšší vyhlídkovou věží na Moravě. Na projektu pracuje radnice už pět let. V uplynulých měsících se ale objevily úvahy, že by mohl obec zadlužit. Její vedení ale s úvěry nepočítá, řekl dnes ČTK starosta Jan Havelka.
    Stavba věže, z níž by byla za hezkého počasí vidět 140 kilometrů vzdálená Vídeň, by měla přijít na 20 milionů korun. Radnice má 15 milionů z prodeje obecního lesa. Zbytek peněz chce získat z dotací. Až je bude mít slíbeny, vyhlásí referendum.
    Podle starosty by se mohlo konat v příštím roce. Zastupitelstvo chce do projektu vložit jen svých 15 milionů tak, aby si tato malá obec na Drahanské vrchovině nezadlužila.
    Záměr vznikl poté, co Velenov prodal lesy, které měl ve Středomoravském lesním družstvu Niva. Učinil tak, protože hrozilo to, že se většinovým podílníkem v něm stane soukromá firma, a obec tak bude mít omezenou možnost o družstvu spolurozhodovat.
    Na prodeji lesů získal obecní úřad téměř 15 milionů korun. Ročně mu přitom vynášely 140.000 korun. Cílem Velenova po prodeji bylo investovat získané peníze, aby přinášely zisk.
    Zastupitelé se rozhodli pro stavbu rozhledny. Počítají s tím, že by ji ročně mohlo navštívit 10.000 turistů, což znamená při vstupném 20 korun roční příjem 200.000 korun. Velenov leží v regionu, do něhož každou sezonu míří 20.000 turistů. Nedaleký Moravský kras jich přitom ročně přivítá kolem 400.000.
    Součástí rozhledny má být restaurace, která by přinesla další zisk. Obec v okolí zamýšlené stavby vlastní sedm hektarů lesa. "Máme tedy dost místa na rozvoj tak, aby se nám investované peníze vrátily a přitom jsme Velenov zvelebili. Pevně věříme, že o tom přesvědčíme i naše občany," dodal Havelka.
0 komentářů
přidat komentář