V Příchovicích je nové muzeum Járy Cimrmana od Rajniše

Vložil
ČTK
10.06.2013 19:05
Martin Rajniš

Příchovice (Jablonecko) - Český fiktivní génius Jára Cimrman se konečně dočkal svého muzea v kraji, který je úzce spjat s jeho životem. O víkendu mu ho otevřeli v Příchovicích v Jizerských horách. Z areálu U Čápa, kde vzniklo, lze totiž dohlédnout až do Liptákova - jen je většinou v mlze. Přímo nad muzeem roste rozhledna - Maják Járy Cimrmana. Kvůli pozdnímu nástupu jara se ji však nepodařilo dokončit včas. Proto bude celý areál pro veřejnost kompletně zpřístupněn až po dostavbě věže začátkem prázdnin, řekl dnes ČTK spolumajitel areálu Aleš Voverka.

    Na začátku byla myšlenka postavit moderní rozhlednu jako kontrast k těm historickým, které v oblasti Jizerských hor vyrostly na přelomu 19. a 20. století. "Chtěli jsme ale nabídnout návštěvníkům i něco navíc, a nechtěli jsme sem vnášet nic městského," vysvětlil Voverka. Rozhledna podle něj už byla připravená a věnována měla být právě Cimrmanovi, pak se objevila myšlenka spojit ji s muzeem. "Už několik let jsme chtěli vybudovat muzeum, nebyl ale prostor ani peníze, a tak to celé zapadlo do sebe," poznamenala Kateřina Preusslerová z Mikroregionu Tanvaldsko, který na přípravě muzea spolupracoval.
    Stavba muzea a Majáku byla zahájena před dvěma lety podle projektu architekta Martina Rajniše a je skvělou ukázkou pro něj tak typické přírodní architektury. Budova je z poloviny vrostlá do svahu, obložená je v místě vytěženým kamenem a opticky navazuje na opěrné zídky, které jsou všude kolem. Ze základu vyrůstá samotná rozhledna z borového a bukového dřeva, ukotvená ocelovými táhly. Její originální konstrukce je velmi vzdušná a siluetou připomíná maják. Celý více než 27 metrů vysoký objekt dokonale zapadá do kopcovité krajiny Příchovic v blízkosti historického stavení U Čápa.
    Přestože maják se včas dokončit nepodařilo, zbývá ještě třetina, muzeum bylo dnes otevřeno za účasti souboru herců divadla Járy Cimrmana. Je zde dokonce i jediná dochovaná podoba údajného Cimrmana. Busta byla ale prý poničena při napařování klobouků a tvář je tak tradičně zcela setřená. V muzeu jsou i četné údajné Cimrmanovy vynálezy, návštěvník ale může nahlédnout do kuchyně, školní třídy, dílny nebo poštovny z dob, kdy v nedalekém Liptákově Cimrman údajně žil. "Je tu spousta exponátů, které muzeu věnovali místní," poznamenal Václav Kotek z Divadla Járy Cimrmana, který stál u zrodu muzea.
    Jára Cimrman je fiktivní postava univerzálního českého génia, vytvořená v 60.letech minulého století Jiřím Šebánkem a Zdeňkem Svěrákem. Na motivy jeho údajného života a díla byla vytvořena podstatná část repertoáru Žižkovského divadla Járy Cimrmana, hry napsané jeho jménem a „vědecké“ přednášky. Nejznámějšími autory her jsou Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jen mě napadlo...
Winter
10.06.13 09:35
...A sakra!...
šakal
11.06.13 01:48
zobrazit všechny komentáře