Iniciativa Šance pro budovy bojuje za energetické štítky

Vložil
ČTK
10.06.2013 18:35
Praha

Praha - Iniciativa Šance pro budovy chce změnit návrh zákona, který má omezit zavádění energetických štítků a umožnit jejich nahrazení vyúčtováními za energie. Návrh, o kterém by měli jednat poslanci na červnové schůzi, podle iniciativy ohrožuje možnost čerpání peněz z evropských fondů pro roky 2014 až 2020 pro oblast energetické úspornosti. Dnes to na tiskové konferenci řekl ředitel iniciativy Petr Holub.
    Systém průkazů energetické náročnosti budov, takzvaných energetických štítků, zavedla směrnice Evropské unie z roku 2010, v českém právu zákon platí od začátku letošního roku. Podle Holuba ale navržený zákon jde proti textu směrnice.
    "Plná transpozice a implementace směrnice o energetické náročnosti budov, a výslovně i článků, které se týkají zavedení průkazu energetické náročnosti budov na realitní trh, je předběžnou podmínkou pro čerpání evropských fondů v oblasti energetické účinnosti pro roky 2014 až 2020," varoval Holub.
    Šance pro budovy navrhuje, aby se štítek nemusel vypracovat v případě, že jde o budovu, která nebyla výrazněji renovována od roku 1947, a že se kupující a prodávající dohodnou, že štítek nevyžadují. V takovém případě by budovy automaticky byly formálně označeny nejhorší třídou G. Podle Holuba se to týká zhruba třetiny nemovitostí na trhu.
    "Náš návrh není v rozporu se směrnicí, což potvrdila i moje konzultace s Evropskou komisí," uvedl Holub. "Neohrožuje čerpání desítek miliard z evropských fondů v příštím období," dodal s tím, že podobná norma platí na Slovensku.
    Podle návrhu poslanců ODS Františka Dědiče a Jana Bauera by při prodeji budovy nebo pronájmu bytu nemělo být nutné předkládat průkaz energetické náročnosti, stačilo by vyúčtování dodávek tepla, plynu a elektřiny za poslední tři roky. Legislativní rada vlády varovala, že evropské právo takové zjednodušení neumožňuje, kabinet ale novelu podpořil.
    Zákonu vyjádřili podporu i zástupci ČSSD. Zákonodárci uvažují o možnosti, že by novelu schválili zrychleně už v prvním čtení. Holub však uvedl, že má signály o tom, že se návrh zákona bude projednávat řádně, což by umožnilo upravit ho před konečným schválením.
    Poslanecký návrh, který nahrazuje energetické štítky vyúčtováním za energie, by měl ulevit realitnímu trhu od administrativní zátěže spojené se štítky. Podle předkladatelů je cílem odstranit skokový růst nároků na počet energetických specialistů i počet vydaných průkazů. Má také odstranit možné časové a finanční bariéry při prodejích a pronájmech, například snížit náklady u chudších lidí.
    Šance pro budovy ale návrh na odstranění štítků kritizuje. "Faktury do velké míry závisí na způsobu užívání nemovitosti," řekl Holub. Štítky naproti tomu podle něj vypovídají o energetické kvalitě samotné budovy a umožňují kupujícím získat lepší přehled o nabídce na trhu.
    Iniciativa Šance pro budovy sdružuje Centrum pasivního domu, Českou radu pro šetrné budovy, Asociaci výrobců minerální izolace a Sdružení EPS. Reprezentuje zhruba dvě stovky společností z oblasti výstavby a renovace budov.
0 komentářů
přidat komentář

Související články