V Ostravě skončila první etapa renovace městského stadionu

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
07.06.2013 22:05
PROJEKTSTUDIO

foto: msstavby.cz

Ostrava - Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích má za sebou první etapu rekonstrukce, která stála 466 milionů korun bez DPH. Nejviditelnější změnou je nová východní tribuna s kapacitou 5020 míst k sezení včetně těch pro handicapované. Součástí je i sociální zázemí a bufety s občerstvením, řekl dnes novinářům náměstek primátora Martin Štěpánek (ODS).
    Renovace je největším stavebním zásahem do sportoviště postaveného v roce 1939, které bude sloužit především pro atletiku a od sezony 2014/2015 na něm budou hrát také fotbalisté prvoligového Baníku Ostrava. Jejich stadion na Bazalech totiž nesplňuje požadavky fotbalové asociace.
    Vítkovický stadion se dočkal například nového polyuretanového povrchu atletické dráhy, sektorů technických disciplín i trávníku hrací plochy. Součástí modernizace areálu bylo vybudování nových pokladen, rekonstruováno je rovněž umělé osvětlení. "První etapa rekonstrukce trvala přibližně dva a půl roku. Nejvýznamnější stavbou je nová východní tribuna, ale prakticky polovina částek je takzvaně v zemi, to znamená v infrastruktuře," podotkl Štěpánek.
    První test stadion čeká 9. června při mistrovství Moravy a Slezska v atletice žactva. Opravdová zatěžkávací zkouška pak 27. června na Zlaté tretře Ostrava, pro niž už se nyní montují i mobilní ochozy. Celková kapacita by měla být 15.000 diváků.
    S druhou etapou rekonstrukce by se mělo začít v září. Zahrnovat bude vybudování severní a jižní tribuny a úpravy v západní části areálu, vzniknout by mělo také zázemí pro novináře. Předpokládané náklady jsou 448 milionů korun, část město uhradí z přebytku z rozpočtu, zároveň opět počítá s dotací ministerstva školství, které na první etapu přispělo 44 miliony korun. Nyní chce město získat padesátimilionovou dotaci. Kompletní dokončení renovace je plánováno na září příštího roku. "Od začátku projektu jsme konzultovali využití sportovišť s konečnými uživateli, to znamená s fotbalovými kluby i fotbalovým a atletickým svazem, abychom měli široké využití, jak pro národní šampionáty, tak i mezinárodní mítinky," uvedl Štěpánek.
    Ve Vítkovicích bude v budoucnu hrát i Baník, což zřejmě nelibě ponesou fanoušci, pro něž jsou Bazaly tradičním místem. "Doufám, že to fanoušci pochopí. Každopádně s nimi cítím, protože jestliže někam chodím třicet let nebo ještě déle do domovského stánku, tak to nebude jednoduché," uvedl místopředseda představenstva Baníku Libor Adámek. Dodal, že snahou klubu bude návrat na Bazaly. "Jak se budeme cítit my, není až tak směrodatné. Můžeme být rádi, že máme kde hrát a na certifikovaném stadionu," podotkl Adámek, který předpokládá, že Baník bude ve Vítkovicích nejméně pět let.
    Štěpánek však nevyloučil, že by se na městský stadion první liga přesunula natrvalo. Město, které se stalo majitelem areálu na Bazalech, na jeho nutnou opravu za stamiliony korun nemá peníze.

foto: PROJEKTSTUDIO EUCZ
0 komentářů
přidat komentář

Související články