Pozvánka na festival Sokolské culturae v Brně

Sport a kultura se v červnu setkají na Stadionu

Zdroj
Barbora Prudilová / Sokol Brno I
Vložil
Tisková zpráva
06.06.2013 16:20
Kulturu a sport budou v polovině června propojovat sokolové na svém festivalu Sokolské Culturae. Gymnastické cviky za doprovodu symfonického orchestru, piknik s olympioniky a další netradiční program bude hostit brněnský Stadion.
První ročník festivalu Sokolské Culturae nabídne svým divákům plejádu různorodých vystoupení, kde se bude prostupovat kulturní a sportovní prvek. „Naší motivací je snaha přimět aktéry obou činností ke společnému dialogu a oba světy vzájemně sbližovat. Chceme ukázat, že sport a kultura spojují společnost a nestojí na opačných pólech, jak se může v poslední době zdát,“ vysvětlil Michal Doležel, místostarosta Sokola Brno I, který celou akci pořádá.
 Chystaný festival si klade za cíl navázat na historickou tradici a přispět k vzájemnému porozumění mezi světem umění a sportu, neboť oba jsou důležitou součástí lidské kultury. Sokolská organizace se již od počátku svého působení snažila zasahovat z primárně sportovní či tělocvičné činnosti do široké oblasti společenského dění, a tedy i do kultury.
Během osmi dnů se proto na Stadionu na Kounicově ulici představí pěvkyně Soňa Červená, sólisti Janáčkovy opery, umělecké skupiny Ztohoven a Rafani, brněnská hudební skupina Poletíme?, cimbálová muzika Pajtáš, brněnští DJ’s, olympionici z Londýna 2012 a spousta dalších.
Žádné z vystoupení ale neproběhne tradičně - tak například vystoupí klavírista s Janáčkovou skladbou Hudba ku kroužení kužely, ke které zacvičí brněnští sokolové, jiný den si zahrají divadelní soubory z Husy na provázku a z HaDivadla přátelský fotbalový zápas a bude následovat piknik s hudební produkcí a zase jindy vystoupí v tělocvičně tanečníci doprovázení symfonickým orchestrem. To vše bude probíhat jak ve společenských sálech, tak i v tělocvičnách mezi nářadím nebo na hřišti. Celý festival pak zakončí populární Pecha Kucha Night pořádaná ve spolupráci s Domem umění.
Organizátoři festivalu si mimo jiné kladou za cíl přiblížit smysl sokolské organizace a samotnou budovu Stadionu, který byl v období první republiky vnímám jako centrum všestrannosti, tedy kulturního i sportovního života.



Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články