V Brně vznikl památník věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
06.06.2013 14:40
Brno

Foto: Jan Dobrovolný
Brno - Brno má ode dneška památník moravských duchovních patronů, svatého Cyrila a Metoděje. Vybudován byl u katedrály na Petrově. Moderně pojaté sousoší zachycuje dvě stojící postavy, symbolizující věrozvěsty, mezerami v něm ve tvaru dvojramenného kříže prosvítá světlo. ČTK to řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.
    Autory památníku, který je vysoký asi 2,5 metru, jsou sochař Vladimír Matoušek a architekt Radim Horák. Světlo procházející sousoším symbolizuje, že soluňští bratři ve svých srdcích přinesli světlo víry a poznání obyvatelům Velké Moravy, uvedla Jandlová.
    Památník vznikl v souvislosti s letošním 1150. výročím příchodu Cyrila a Metoděje do Velkomoravské říše. S myšlenkou na jeho vybudování přišel brněnský biskup Vojtěch Cikrle, který chtěl, aby měla moravská metropole sousoší moravských duchovních patronů. Vybrán pro něj byl prostor u dominanty Brna - Petrova.
    Město investovalo do jeho zvelebení v loňském roce 13 milionů korun. Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) ČTK řekl, že nové sousoší symbolizuje také bohatou historii Moravy. Doufá, že památník na Petrov přiláká nejen věřící, ale také turisty.
    Vybudování sousoší stálo biskupství dva miliony korun. Část peněz se snaží získat na projekt veřejnou sbírkou.
    Letošní 1150. výročí od příchodu věrozvěstů je spojeno s četnými kulturními akcemi. Vyvrcholí 5. července bohoslužbou na Velehradu. Na připomínku věrozvěstů a historie Moravy vyvěsí v tento den přes 600 radnic historickou moravskou vlajku.
    Sousoší věrozvěstů vznikají na více místech. Jeho vytvoření v Brně vítá předseda sdružení Moravská národní obec, které propaguje moravské tradice a historii, Jaroslav Krábek. Podle něj by si město zasloužilo také jezdeckou sochu moravského markraběte Jošta Lucemburského, o jejímž vytvoření se jedná již léta.
0 komentářů
přidat komentář

Související články