Stavaři i ekologové kritizují odkládání Nové zelené úsporám

Vložil
ČTK
06.06.2013 14:35
Praha

Praha - Odkládání programu Nová zelená úsporám se nelíbí stavařům ani ekologům. Lidé podle nich s rekonstrukcemi domů čekají až na vyhlášení podmínek dotací. Naposledy rozhodnutí ministerstva životního prostředí (MŽP) vyhlásit podmínky pro podporu zateplování rodinných domů o měsíc později až v červnu kritizovalo sdružení Šance pro budovy, které podporuje energeticky úsporné stavebnictví.
    "Dlouhé měsíce čekání na vyhlášení podmínek Nové zelené úsporám způsobuje propad v poptávce po stavebních pracích a poškozuje letošní stavební sezónu. Řada občanů už navíc nemusí stihnout svůj projekt řádně připravit tak, aby žádost mohla v srpnu odevzdat," prohlásil ředitel Šance pro budovy Petr Holub.
    Podobný program, jako je očekávaná Nová zelená úsporám, by měl podle něj být dlouhodobý a stabilně financovaný. "To by umožnilo průběžný příjem žádostí, takže by vlastníci domů mohli renovaci naplánovat podle své situace a nikoliv podle data stanoveného ministerstvem. Na stavebním trhu by pak čekání žadatelů na výzvy nepůsobilo výkyvy v poptávce po stavebních pracích, jako se to děje nyní," tvrdí Holub, podle nějž se rozhodnutí investovat do renovace nebo stavby domu se nerodí z týdne na týden.
    Oddalování zahájení projektu kritizoval na nedávné konferenci zástupců stavebních firem a odborů i viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Pavel Ševčík. "MŽP slíbilo představit podmínky pro první výzvu týkající se rodinných domů do konce května, ale myslím si, že se to nestihne. Další odklady však způsobují problémy stavebním firmám. Lidé totiž čekají až na vyhlášení podmínek, za kterých mohou dotaci získat, a práce stojí," prohlásil na setkání Ševčík.
    Nejvíce netrpělivé jsou hlavně menší lokální firmy, na něž současná krize ve stavebnictví dopadá nejvíce. Drobné rekonstrukce domů totiž nejčastěji získávají právě místní stavaři.
    Program Nová zelená úsporám nahrazuje Zelenou úsporám, kterou spustilo ministerstvo na jaře 2009. Byla určena zejména na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Letos bude možné s využitím dotací financovat pouze rekonstrukce rodinných domů, v následujících letech by se to rozšířilo i na další nemovitosti.
0 komentářů
přidat komentář