Liberecký kraj dá 100.000 korun na obnovu salonku na Ještědu

Vložil
ČTK
05.06.2013 22:55
Liberec

Liberec - Liberecký kraj přispěje 100.000 korun Občanskému sdružení Ještěd 73 na obnovu salonku v budově stejnojmenného horského hotelu a vysílače. Salonek by se měl vrátit do původní podoby z roku 1973, kdy byl Ještěd otevřen veřejnosti. Projekt je zatím naplánován na 350.000 korun s tím, že po 100.000 Kč dají kraj a České radiokomunikace (ČRa) a zbytek provozovatel hotelu a restaurace. Novinářům to dnes řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj podle něj s ČRa jedná i možnostech zápisu stavby na seznam památek UNESCO.
    Obnovu salonku připravuje občanské sdružení ve spolupráci s autorem původních interiérů unikátní stavby - architektem Otakarem Binarem. "Obnova salonku sice není nejnutnější opravou, přesto je významným krokem k zachování původní tváře památky," řekla již dříve ČTK předsedkyně sdružení 73 Milena Lánská. Hlavním předmětem rekonstrukce bude podle ní zrestaurování původního stolu, který se dochoval. Z 15 bílých kožených křesel, která kolem stolu v době otevření stála, se zachovalo zřejmě jediné. Sdružení tak musí nechat vyrobit repliky.
    Horský hotel Ještěd je českou stavbou století. Hyperboloid vysoký 94 metrů slučuje funkci vysílače, hotelu a restaurace. Základní kámen stavby byl slavnostně položen v červenci 1966. Jeho autor Karel Hubáček získal za projekt v roce 1969 Perretovu cenu udělovanou Mezinárodní unií architektů. Odborníky i laiky dodnes upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu 1012 metrů vysoké hory. Stavba, která je od roku 2006 národní kulturní památkou, oslaví letos v září 40 let od svého otevření.
    Vlastníkem horského hotelu a vysílače jsou od roku 2000 České Radiokomunikace, které Ještěd získaly za 85 milionů korun. Dalších zhruba 50 milionů od té doby investovaly do jeho oprav. "České Radiokomunikace podporují veškeré iniciativy, které napomáhají zachování této unikátní kulturní památky pro budoucí generace," řekl výkonný ředitel ČRa Martin Gebauer. V posledních letech se podle něj Ještěd dočkal napojení na městskou kanalizaci, opraven byl laminátový plášť v místech, kde jsou vysílače. Ještěd čeká rekonstrukce přístupových ramp, betonových zábradlí a fasádních prvků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články