Český a polský Těšín chtějí mít společnou oddychovou zónu

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
12.05.2006 15:10
Ostrava

Ostrava - Příhraniční města Český Těšín na Karvinsku a sousední polský Cieszyn, které rozděluje řeka, chtějí na obou březích Olše společně vybudovat městskou odpočinkovou zónu. Na zpracování architektonické studie projektu Zahrada dvou břehů již získaly peníze z evropských fondů, řekl dnes ČTK místostarosta Českého Těšína Vít Slováček.

Břehy by měla spojit visutá lávka pro pěší, o podobě odpočinkové zóny by měli rozhodnout sami obyvatelé, jejichž nápady by se architekti při návrhu zóny měli řídit. "Dle společného projektu s polskou stranou letos proběhne dotazníková akce mezi občany, která bude základem pro vypracování projektu. Stavět by se mělo začít na jaře příštího roku," podotkl Slováček.
Dodal, že pro projekt jsou ideální podmínky. Po obou stranách řeky je několikakilometrový pás lemovaný starým stromořadím. Na polské straně je také kempink s jezírkem a půjčovnou lodiček.
Města se inspirovala obdobným projektem na francouzsko-německé hranici. Podle Slováčka je hlavní myšlenkou celého projektu především to, aby byli lidé z obou států ještě více v kontaktu a neměli pocit striktní hranice, která rozděluje obě země.
Český Těšín a Cieszyn se chtějí také dále propojovat v rovině kulturní. Z evropských fondů letos získaly tři miliony korun na společnou organizaci a propagaci festivalů a koncertů.
Bývalé hlavní město Těšínského knížectví rozděluje řeka Olše na dvě města ve dvou státech od roku 1920.
0 komentářů
přidat komentář