Obnovená katedrála v Č. Budějovicích podle Marka J. Štěpána

Zdroj
Marek Bílek
Vložil
ČTK
02.06.2013 21:00
České Budějovice

Marek Jan Štěpán

České Budějovice - Přes pět stovek lidí se dnes zúčastnilo mše nově otevřené katedrály Svatého Mikuláše v Českých Budějovicích. Byla uzavřena dva roky kvůli obnově interiéru, která stála přes 41 milionů korun. Polovinu zaplatila evropská dotace. Mši sloužil českobudějovický biskup Jiří Paďour.

    Děkan katedrály Zdeněk Mareš řekl, že znovuotevření katedrály znamená mimořádnou událost pro věřící v Jihočeském kraji. "Katedrála je významná pro celou diecézi, pro celý region," řekl děkan. Při dopolední mši se proto v lavicích tlačilo přes dvě stovky lidí. Další přibližně tři stovky lidí v katedrále stály.
    Při obnově katedrály blízko budějovického náměstí archeologové objevili tři krypty a fresku patrona. Od června 2011 elektrikáři udělali v chrámu nové rozvody elektřiny a nové osvětlení. Byla položena nová vytápěná podlaha. K nepoznání se změnil interiér novou výmalbou, zejména změnou barev bohatých štuků. Před tím musela být zacelena trhlina ve vrcholu klenby chrámu.
    Autorem nové velké liturgické úpravy chrámu je architekt Marek Jan Štěpán, který se se svým atelierem sakrální architekturou systematicky zabývá. Novým liturgickým těžištěm je šestitunový kruhový obětní stůl z carrarského mramoru. Nové je i dřevěné obložení a dubové lavice. Součástí projektu bylo také vybudování komorního sálu a zázemí pro účinkující a věřící v přilehlé budově děkanství či nový nábytek v presbytáři.
    Základní kámen farního kostela pro královské město České Budějovice byl položen kolem roku 1265, krátce po založení města. Několikrát byl významně přestavován, v roce 1641 vyhořel. V 16. století získal novou zvonici v podobě Černé věže a v roce 1785 se stal katedrálou, tedy hlavním kostelem českobudějovické diecéze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články