Rozestavěný park na Střeleckém ostrově je pod vodou

Vložil
ČTK
02.06.2013 20:50
Praha

Praha - Rozvodněná Vltava zaplavila rozestavěný park na pražském Střeleckém ostrově, který byl téměř před dokončením. Na stavbě za téměř 80 milionů korun zbývalo dokončit chodníky a osadit stromy. Úpravy ostrova, kde měla přibýt dvě nová dětská hřiště, nové osvětlení a vodovod a nově rekonstruované toalety, vybavené i přebalovacím koutem pro rodiče s dětmi, měly být hotové v červenci.
    Kvůli velké vodě Praha v 18:00 zakázala vstup a pobyt v pěti parcích, a to na Petříně, v Zahradě Kinských, Letné, Stromovce a na Vítkově.
    "Střelecký ostrov je z větší části zatopený. Škody proto budeme moci šetřit, až voda opadne," řekla ČTK Veronika Blažková, mluvčí Prahy 1, která opravy ostrova platí. Na ostrově se podle ní nacházel materiál a stavební technika.
    Střelecký ostrov rekonstruuje stavební firma Swietelsky. Škody podle Blažkové tak půjdou na vrub právě jí, společnost by ale měla být proti obdobným nepředvídatelným situacím pojištěná, dodala mluvčí městské části.
    Jedním z největších zásahů do podoby parku byla instalace samonosného výtahu ze severní strany mostu Legií. Uvažovalo se také o zřízení malé kavárny, což ale nepovolili památkáři.
    Projekt v minulosti kritizovala opozice jako "dost velkorysý" a nákladný. Podle projektanta ale drahý není. "Pražské parky založené většinou před sto lety si zaslouží dost podstatný zásah proto, aby ho další generace mohly užívat. Nikdo nezpochybňuje peníze vynaložené do administrativní budovy a tady ty peníze jsou srovnatelné s jedním podlažím jedné budovy," uvedl Jiránek.
    Celý projekt je mimo jiné nákladný i proto, že veškerá doprava stavebního materiálu a některé techniky se děje po vodě. "Navíc se musíme zbavit staré infrastruktury, která tu byla," doplnil Dvořák.
    Městská část opravuje jen severní část ostrova, která se často využívá pro konání kulturních akcí. Jižní cíp patří soukromému vlastníkovi, který zde má restauraci. Na přelomu července a srpna by měl být ostrov otevřen lidovou oslavou s divadlem a koncerty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články