O vilu bratří Čapků má zájem ministerstvo i městská část

Vložil
ČTK
31.05.2013 21:50
Praha

Ladislav Machoň: Dvouvila bratří Čapků, Praha-Vinohrady (1923-24)
Praha - O historickou vilu bratří Čapků, jejíž prodej se objevil v nabídce realitní kanceláře M&M, má zájem stát i městská část Praha 10, na jejímž území dům stojí. ČTK to dnes potvrdili mluvčí ministerstva kultury (MK) Lenka Brandtová a místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Klub nezávislých).
    "Máme zájem o koupi vily a nyní prověřujeme naše možnosti. Celé záležitosti však příliš neprospívá zájem médií, může se objevit velké množství kupců s různými úmysly," řekla dnes ČTK Brandtová. Stát podle ní na památkově chráněnou vilu nemá předkupní právo. To by měl v případě, že by šlo o národní kulturní památku.
    Městská část Praha 10 chce o koupi také jednat. Nákup domu, který je nabízen za 49 milionů korun, by musela mít Praha 10 podložený znaleckým odhadem a posvěcený souhlasem městského zastupitelstva, uvedl Zoufalík.
    "Dokážu si představit vybudování muzea a galerie bratří Čapků spojeného se vzdělávacím centrem o této ikonické bratrské dvojici," uvedl Zoufalík. Dnes pověřil úředníky, aby začali jednat se zástupci prodejce a získali bližší informace. Praha 10 také jedná se Společností bratří Čapků o možném budoucímu využití objektu.
    Přesné představy o tom, jak vilu v případě, že ji koupí stát, využít pro badatele a zachovat tak jedinečnou památku na Karla Čapka a okruh jeho přátel, má ředitel Památníku národního písemnictví Zdeněk Freisleben. "V našich sbírkách opatrujeme řadu archivních dokumentů souvisejících s tímto spisovatelem a dramatikem. Spoustu jsme jich poskytli v době, když vznikal Památník Karla Čapka ve Strži u Dobříše. Bylo by vhodné, kdyby majitel vilu prodával, abychom mohli část archiválií získat akvizičně," řekl ČTK. Na to ale majitel nepřistoupil, vše chce prodat jako celek. I když prý má zájem na tom, aby objekt zůstal v původním stavu.
    "Unikátní je především poslední kompletně zachovaná Čapkova pracovna a byla by škoda, kdyby se s ní něco stalo. Cenné jsou i dokumenty, korespondence, fotografie či vyvolané filmy nebo křeslo, na kterém sedával prezident Masaryk. Tedy předměty, které jsou spíše určeny pro odborníky. Mohlo by tak vzniknout unikátní badatelské a muzejní pracoviště," dodal Freisleben.
    O spravování vily má zájem i Národní knihovna, řekl dnes ČTK její ředitel Tomáš Böhm. "Náš prvotní zájem je, aby byla vila odkoupená ministerstvem kultury, aby patřila státu," uvedl Böhm. "Netrváme na tom, aby ji spravovala Národní knihovna, může to být i Památník národního písemnictví, jenom nechceme, aby takováto památka spadla jinam, než je resort ministerstva kultury," dodal.
    Zájem státních institucí ale brzdí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle jeho vyjádření v Lidových novinách (LN) by stát neměl skupovat takové nemovitosti "pod návalem emocí". "Myslím si, že jednotlivec by tu stavbu mohl spravovat efektivněji. Ale pokud by si o to významné státní instituce řekly a doložily správnost kroku, nemohu to (koupi) vyloučit," uvedl Kalousek v LN. Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) bude o věci informovat vládu na některém z budoucích zasedání.
    Prezident Miloš Zeman dnes nechtěl prodej vily komentovat. "Nezlobte se, ale tohle je problém, který dost dobře neznám. A jestliže něco neznám, tak se k tomu poctivě přiznám a nedělám ze sebe Všeználka," řekl novinářům při odchodu ze sněmu hnutí Starostové a nezávislých v Průhonicích u Prahy.
    Realitní kancelář nabízí vilu včetně pozůstalosti. Podle webu slavnestavby.cz si nechali dvojdům postavit bratři Čapkové v letech 1923 - 1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Horní patro Karlovy poloviny obsahovalo jeho pracovnu a podkroví hostinské pokoje. Josef si ve štítě zřídil malířský ateliér. Důležitá byla zahrada, o kterou se starali oba bratři. Po jejich smrti zdědili dvojdům pozůstalí rodinní příslušníci. Pozemek má bezmála tisíc metrů čtverečních.
0 komentářů
přidat komentář

Související články