Plánovaná stavba nového vstupu ZOO Brno se oddaluje

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
30.05.2013 18:25
Brno

Brno - Kvůli námitkám k podobě nového vstupu do brněnské zoo s parkovištěm se oddaluje jeho výstavba. Rada Regionu soudržnosti Jihovýchod kvůli nim vyřadila projekt z dotačního programu. V něm se Brno, jemuž zoo patří, ucházelo o dotaci 45 milionů korun z evropských fondů, řekl dnes ČTK ředitel zoo Martin Hovorka. Projekt tak byl pozdržen, nikoli zastaven.
    Proti záměru v minulosti protestovali někteří obyvatelé Brna-Kníniček. Jako účastníci stavebního řízení vyjadřovali zejména obavy z toho, že nová část zoo s parkovištěm pro 300 aut, kterou by měli mít v sousedství, zvýší hlučnost a prašnost.
    "My samozřejmě budeme i nadále na projektu pracovat. Nic jiného nám totiž nezbývá," uvedl Hovorka. Připomněl, že zoo má více než šedesátiletou tradici. Ročně ji navštíví přes čtvrt milionu lidí, kterým zahrada nabízí parkoviště s pouhými zhruba deseti místy.
    Hovorka si je prý vědom toho, že záměr má své odpůrce. Sám poukazuje na to, že na kladné posouzení vlivu projektu na životní prostředí, tzv. velkou EIA, čekala zoo dva roky, zatímco běžně je vyřízeno za šest až devět měsíců.
    Nyní chce ředitel dále pracovat na tom, aby projekt za zhruba 200 milionů korun získal stavební povolení. Jeho snahou bude přesvědčit odpůrce projektu o jeho smyslu a výhodnosti.
    Ředitel zdůraznil, že už v minulosti zahrada přihlédla k výhradám a svůj projekt podle nich upravila. Kdy by se zoo mohla začít opětovně ucházet o evropské dotace, zatím netuší.
    Zahrada chová 800 zvířat 200 živočišných druhů. Největší atrakcí jsou lední medvědi či výběh polárních vlků s indiánským srubem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články