Po 30 letech skončily v Brně opravy Špilberku

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
30.05.2013 18:05
Brno

Brno - Po 30 letech rozsáhlých prací skončila v uplynulých dnech hlavní část oprav brněnské dominanty - hradu Špilberku. Přišly na miliardu korun. V právě opraveném jižním křídle hradu vznikly nové výstavní sály s třemi expozicemi, zrekonstruována byla i kdysi velmi oblíbená hradní vinárna, řekl dnes ČTK Pavel Ciprian, ředitel Muzea města Brna, které na Špilberku sídlí.
    I když byl hrad sídlem moravských markrabat, proslavily jej jako "žalář národů" jeho kasematy. Jejich obnova před mnoha lety zahájila celkovou rekonstrukci hradu. Právě opravené jižní křídlo bylo pro veřejnost uzavřeno 1. dubna 1987.
    Od té doby bylo používáno pouze jako depozitář. Obnova této části hradu přišla v uplynulých třech letech asi na 150 milionů korun. Investoval do něj majitel hradu, jímž je Brno. Přibližně třetinu nákladů na projekt získalo město z dotací EU.
    Křídlo se v uplynulých letech vracelo do podoby, kterou mělo za druhé světové války, kdy v něm sídlil wehrmacht. Tato část hradního komplexu má nyní obnovené původní sklepení, které bylo ve 13. století součástí královského paláce. Při opravě křídla našli archeologové měděný plech, z něhož vyráběli ve středověku pěnězokazci falešné mince, i zazděnou kočku. Na původní sklep navazují prostory v přízemí a dalších dvou patrech, které vznikly v první polovině 19. století. Příchozí v nich najdou výstavu O nové Brno, která představuje brněnskou architekturu meziválečného období, kdy ve městě vznikly četné a významné funkcionalistické objekty.
    Na ni navazuje expozice Od moderny po současnost. V sedmi místnostech najdou příchozí to nejlepší z výtvarného umění, co vzniklo v Brně po druhé světové válce.
    Třetím lákadlem jižního křídla je expozice Krystalíza her, která je součástí projektu Orbis pictus Play. Je určena zástupcům všech generací a umožňuje prostřednictvím mnoha exponátů hru se světlem, zvukem a na terase i s větrem.
    Ciprian zdůraznil, že rekonstrukce jižního křídla s jeho novými expozicemi by měla přispět k tomu, aby se hrad stal atraktivnější pro veřejnost. Plánují se sice jeho další opravy, ty ale nebudou již tak rozsáhlé jako dosud.
    Měla by se upravovat i úbočí pod hradem. Město plánuje, že je protne cyklostezka a vznikne na nich vinohrad. Léta se diskutuje i o možnosti postavit lanovku spojující centrum města se Špilberkem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články