Výsledky architektonické soutěže MĚSTA BEZ SMOGU 2013

Vložil
Tisková zpráva
30.05.2013 17:30
Ve středu 29. května 2013 se v prostorách brněnského Domu umění uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků druhého ročníku architektonické soutěže Města bez smogu. Vyhlášení spojeného s výstavou soutěžních návrhů se zúčastnili zástupci médií, vysokých škol, soutěžící i široká veřejnost. Vyhlašovatel soutěže společnost Českomoravský cement, a.s. udělil spolu s partnery celkově osm cen.
Soutěž byla pořádána v souladu se soutěžním řádem České komory architektů. O hlavních cenách rozhodovala nezávislá odborná porota složená z architektů, která hodnotila zejména kvalitu architektonického a urbanistického řešení, způsobilost k realizaci, zdůvodnění vhodnosti použití technologie TX Active, kreativitu, nápaditost a estetičnost. „Teprve druhý ročník soutěže je pro ni vypovídající. Počet 94 přihlášených soutěžních návrhů více než dost potvrzuje, že soutěž je atraktivní a stále výzvou. Tato vysoká účast prokazuje jak autoritu soutěže, tak její poroty.“ shrnul na úvod vyhlášení předseda poroty Ing. arch. Ludvík Grym.

1. místo a cenu 50 000 Kč získala za soutěžní návrh STERADIÁN autorka Viktorie Prokopová z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Vítězka 1. místa Viktorie Prokopová se soutěžním návrhem Steradián

Soutěžní návrh představuje nový prvek ve veřejném osvětlení, který na rozdíl od běžných exteriérových lamp neobsahuje zdroj osvětlení, ale slouží jako odrazová plocha reflektorů. Ve dne působí Steradián jako skulptura, v noci se stává funkčním svítidlem. Díky spodnímu ozáření UV světlem může technologii TX Active využívat i bez slunečního záření. Na různorodě umístěných výstupcích vzniká na sloupu zajímavá hra stínů. Porota na vítězném návrhu ocenila zejména jednoduchý, dobře zpracovaný koncept s možností reálného provedení, snadné prefabrikace a provedení variací jak sloupu, tak výčnělků. „Soutěž jsme dostali zadanou jako semestrální práci. Chtěla jsem navrhnout nejen sochu, ale i praktický objekt, který by mohl být umístěn v libovolném prostoru. Veřejné osvětlení jsem zvolila právě pro maximální využití vlastností materiálu TX Active. Jsem velmi ráda, že jsem se díky soutěži seznámila s tímto materiálem a vítězství pro mě bylo velkým překvapením.“ shrnula své bezprostřední dojmy po vyhlášení výsledků autorka vítězného návrhu.

2. místo a cenu 20 000 Kč obdržel za soutěžní návrh ANEMONE autor Bc. Petr Strakoš z Fakulty architektury ČVUT.

Anemone představuje flexibilní sasanku ve veřejném prostoru města. Základním prvkem návrhu je rameno sasanky – anemone, které nemá striktně určenou velikost a objevuje se ve shlucích. Může sloužit jako doplněk městské zeleně či mobiliář, prostor k relaxaci i hrám za současného využití vlastností technologie TX Active. Jako základní pozitiva návrhu vyzdvihla porota především jednoduchou a působivou formu, která umožňuje použití v různém rozsahu a měřítku.

3. místo a cenu 10 000 Kč získala za soutěžní návrh BUSSTOBJECT autorské dvojice Ing. arch. Ivo Jelínek a Markéta Jáňová.

Jedná se o návrh multifunkční zastávky hromadné dopravy vytvořenou využitím moderní metody 3D tisku. Jedinečné je také řešení povrchu zastávky, které definuje stavební geometrie buněčných membrán tzv. „gyroid“ fungující na principu minimálních ploch a definovaný matematickou rovnicí. Použití tohoto konceptu maximalizuje vlastnosti technologie TX Active, jelikož vzduch může gyroidem procházet ze všech směrů a díky jeho geometrii má k povrchu přístup dostatečné množství ultrafialového záření potřebného pro fotokatalýzu škodlivin z ovzduší.

Porota soutěže: Ing. arch. Václav Kocián, Ing. arch. Petra Gescheidtová, Ing. arch. Markéta Veselá, Ing. arch. Ludvík Grym, Miroslav Příkopa, Ing. Jan Hrozek, Ing. arch. Pavel Jura (nepřítomen)

Originalitu a lehký vtip ocenila porota dvěma mimořádnými cenami u návrhů Falling cubes Františka Nováka a Holubi Davida Šmída. Generální ředitel společnosti Ing. Jan Hrozek předal zvláštní cenu návrhu BikeBench Marka Šimaie, který ztvárnil multifunkční městský mobiliář s vizuálním přesahem. Cenu odborného portálu TZB-info.cz obdržel Marek Hubáček za návrh Strom života. Další z partnerů soutěže dceřiná společnost Českomoravský beton, a.s. ocenila návrh Časoměrná Fontána autora Jana Brejchy, který spojuje prvky představující zdravé a čisté životní prostředí zde zastoupené vodou, symbolem života a materiálovým použitím technologie TX Active jako moderního symbolu čistého prostředí.

Vyhlášení výsledků soutěže v brněnském Domě umění

Součástí vyhlášení bylo ukončení on-line hlasování probíhajícího na soutěžních stránkách www.bezsmogu.cz. Cenu veřejnosti tímto získali studenti Fakulty architektury VUT Jakub Frolík a Michael Kohout. Jejich návrh 5thAVE/aloe vera představuje systém pouličního osvětlení inspirovaný stejně jako technologie TX Active přírodou, zde léčivou rostlinou aloe vera.

Z více než dvou tisíc hlasujících byli následně automaticky vylosování tito tři výherci věcných cen:
Martina Pankratzová – tablet Apple iPad 4. generace
Lukáš Strba – tablet Google Nexus 7
Bětka Chytková – tablet Google Nexus 7

Soutěžní návrhy je možné si prohlédnout na internetových stránkách soutěže www.bezsmogu.cz .


0 komentářů
přidat komentář

Související články