Výstava AIR HOUSE – POZOR STAVBA! v Národní technické knihovně

Zdroj
Ing. arch. Kateřina Rottová
Vložil
Tisková zpráva
30.05.2013 17:00
Projekt Solar Decathlon studentského týmu ČVUT se dostává do cílové rovinky a u příležitosti zahájení výroby soutěžního domu pořádá výstavu AIR House – pozor STAVBA! Vernisáž se bude konat ve středu 5. června 2013 od 18 hodin v Národní technické knihovně, Technická 6, Praha 6 - Dejvice.
Solar Decathlon je mezinárodní studentská soutěž ve stavbě ekologických solárních domů, ve které má 20 vybraných univerzitních týmů z celého světa za úkol navrhnout, postavit a provozovat energeticky soběstačný solární dům. Finále proběhne v říjnu 2013 v Kalifornii. Cílem soutěže je podpora rozvoje udržitelné architektury a přiblížení tohoto konceptu široké veřejnosti. Soutěžní stavby, které studenti navrhují, sami zajišťují jejich financování a staví, demonstrují, že inteligentní řešení je schopné zajistit příjemné vnitřní prostředí a zároveň generovat dostatek energie pro potřeby domácnosti.

Tým ČVUT je prvním zástupcem České republiky v jedenáctileté historii soutěže. Projekt probíhá pod záštitou děkana Fakulty architektury ČVUT, děkanky Fakulty stavební ČVUT, České komory architektů, Ministerstva životního prostředí ČR a Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Výstava prezentuje AIR House, soutěžní stavbu, na které již téměř dva roky pracují studenti týmu ČVUT vedeného studenty Fakulty architektury ve spolupráci s Fakultou stavební, Fakultou strojní, Fakultou elektrotechnickou a Fakultou dopravní. V současnosti se projekt dostává do své konečné fáze a studenti začínají soutěžní dům vlastními silami stavět. 

AIR House bude v Národní technické knihovně představen prostřednictvím jednotlivých architektonických prvků, materiálů a technologií. Většinu z nich po skončení stavby zakryje fasáda nebo podhled, přesto by bez nich AIR House nefungoval. Každá stavba se skládá, stejně jako lidské tělo, ze vzájemně propojených systémů, které dohromady vytvářejí originální celek. Výstavní exponáty budou rozděleny čtyř celků analogických se systémy lidského těla. Budou zde k vidění a prvky kosterního systému (nosná konstrukce), kůže (fasáda), tkáně (interiér) a cévní a nervový systém (vzduchotechnika a instalace tzb). Návštěvník si bude moci představit dům jako komplexní dílo a seznámit se s detaily jednotlivých částí. Výstava je poděkováním partnerům, kteří studentský projekt podporují a bez kterých by se AIR House nemohl stát skutečností.

Vernisáž uvede přednáška konzultanta týmu ČVUT Ing. Jana Žemličky o týmové práci a kolektivní zodpovědnosti. Přednáška se bude konat 5. června 2013 od 17 hodin v Ballingově sále v přízemí Národní technické knihovny. Výstava potrvá do 11. července 2013.

Ing. arch. Kateřina Rottová



Fakulta architektury ČVUT, Ústav navrhování II
Thákurova 9, 166 34 Praha 6 – Dejvice
sd2013@fa.cvut.cz
+420 604 695 491

www.airhouse.cz
Facebook
Youtube
Vimeo
Flickr
0 komentářů
přidat komentář

Související články