Lidé se natrvalo stěhují do chat, hlavně ti starší

Vložil
ČTK
30.05.2013 14:55
Praha

Praha - Lidí, kteří se natrvalo stěhují do chatových oblastí, stále přibývá. Týká se to hlavně starších ročníků, mladší generace o chataření příliš zájem nemá. Vyplývá to z vyjádření zástupců realitních kanceláří, které ČTK oslovila.
    "Trend využívání chat a chalup k trvalému bydlení je výrazný. Stálý je u majitelů rekreačních nemovitostí, kteří jsou v důchodovém věku. A mírně přibývá i zájemců z řad ostatních, ale tam je situace komplikovanější tím, že trvalé obývání rekreačních nemovitostí nese s sebou komplikace týkající se většinou dalekého dojezdu za prací, omezené občanské vybavenosti, horší existence inženýrských sítí či špatná dostupnost v zimě," prohlásil obchodní ředitel Realitní kanceláře Sting Michal Kresta.
    Analytik společnosti Lexxus Ondřej Diblík upozorňuje na to, že tento krok volí hlavně chudší lidi. "Některé chaty jsou dnes opravdu využívané k trvalému pobytu většinou méně movitých majitelů, kteří přenechali byt dětem, nebo se jen zbavili břímě platby nájemného. Častou alternativou bydlení jsou dnes především chatové příměstské oblasti, ale i zahrádkářské kolonie přímo ve městě," poznamenal Diblík, podle nějž jsou vzdálenost a dostupnost stále velmi důležité. "Chatové oblasti 'na vlaku' budou jistě nejvhodnější variantou," myslí si analytik společnosti Lexxus.
    Také podle výkonného ředitele ERA Reality ČR Marka Sklenáře jsou rekreační nemovitosti vyhledávány k trvalému bydlení hlavně kvůli nižší ceně. "Celoročně obyvatelná chata je alternativou k rodinnému domu především pro klienty, kteří jsou připraveni akceptovat nižší uživatelský standard výměnou za nižší pořizovací náklady," uvedl Sklenář.
    I podle něj je největší zájem o tento druh nemovitostí v okolí větších měst, kde je možnost dojíždění za prací i v zimních měsících. "Zájem je o chaty s alespoň menší zahradou, ve stavu ihned obyvatelném, byť kupující často počítají s nutností dalších úprav a investic, jako jsou například zateplení, dostavba obytných prostor, změna způsobu vytápění a podobně," dodal Sklenář.
    Na tento trend stále častěji reagují i obce, které v chatových oblastech organizují dříve ne příliš častý svoz komunálního odpadu či údržbu cest. "Některé obce navíc umožňují přihlášení trvalého bydliště v rekreačních objektech, které mají číslo popisné, příjezdovou komunikaci a zajištěný pravidelný odvoz odpadu," poznamenala Monika Christová z oddělení prodeje domů a pozemků Maxima Reality Monika Christová s tím, že o takovéto bydlení mají zájem zejména mladí lidé, a to v přilehlých lokalitách Prahy. "Starší lidé v důchodovém věku naopak vyhledávají sezónní domky v rekreačně zajímavých lokalitách," dodala Christová.
    Některé obce dokonce ve svých územních plánech změnily chatové oblasti na obytná území, čímž vytvořily podmínky pro jejich postupnou regeneraci. "Původní objekty tak nahrazují více nebo méně vhodné rodinné domy a území, původně přes celou zimu opuštěná a vydaná napospas vandalům, mají již své trvalé obyvatele. Dřevěné domečky v ovocných zahrádkách tak kontrastují s krychlemi rodinných domů s nerezovými komíny, solárními panely a klimajednotkami," popsal současný stav některých lokalit Diblík ze společnosti Lexxus.
    Zájemce o rekonstrukci zchátralé chaty však upozorňuje na mnohé překážky, které úpravy tohoto typu nemovitostí provází. "Rekonstrukce nekvalitních, mnohdy svépomocí budovaných objektů, jsou ekonomicky nevýhodné a řešením je jedině demolice a stavba nového rodinného domu, byť třeba opět jen na víkendovou rekreaci. Chaty totiž nespadají do snížené sazby DPH a nelze na ně tak čerpat nejrůznější výhody a dotace určené pro bydlení," upozorňuje Diblík.
    Člověk, který bydlí ve vlastním domě či bytě, by si měl jejich prodej a následné stěhování do rekreační nemovitosti důkladně promyslet. "Ekonomicky to totiž nedává smysl, musí k tomu vést převaha jiných subjektivních důvodů. Také senioři, kteří už nejsou ekonomicky aktivní a nemusí každodenně dojíždět za prací, zase uvažují o nutnosti dostupných služeb a lékařské péče, což většina rekreačních lokalit nesplňuje," zdůraznil Sklenář z ERA Reality ČR.
0 komentářů
přidat komentář

Související články