Na happeningu za Vidouli odmítli lidé bytovou zástavbu v parku

Vložil
ČTK
28.05.2013 22:10
Praha

Praha - Zachovat současnou podobu pražské náhorní plošiny Vidoule chtějí lidé, kteří se dnes zúčastnili happeningu Běh za Vidouli. Nezastavěné území mezi Košíři a Butovicemi, které je zčásti chráněným přírodním parkem, by se mohlo stát obytnou zónou. Návrh na změnu územního plánu leží už několik měsíců na magistrátu. Místní lidé jsou ale proti změně, nechtějí přijít o přírodní ráz krajiny.
    "Raději bychom park nechali k rekreačnímu využití. I proto, že je ze všech stran obklopen zástavbou. I kdybychom se bavili o velmi malé nebo rozumné zástavbě, vznikl by velmi nebezpečný precedens. Teď bychom vzali Košíře-Motol, pak třeba Hostivař-Záběhlice nebo kousek Prokopského údolí. Tím se poruší pravidlo, které parky chrání," řekl dnes ČTK František Gemperle ze sdružení Za krajinu kolem nás.
    Celý přírodní park Košíře-Motol, jehož součástí je i tabulová hora Vidoule, má asi 450 hektarů. "Změny by se měly týkat asi 16 procent území. Z toho Vidoule dělá asi 30 hektarů," upřesnil Gemperle. Pozemky na Vidouli patří zčásti developerské firmě Ekospol, zčásti restituentům. Ti podle Gemperleho spolupracují s developerem.
    Záměrem Ekospolu je na Vidouli zkultivovat dosud neudržované území, kde jsou pole a černé skládky. "Rádi bychom zde vybudovali parcely pro vily a rodinné domy s velkými zahradami. Zároveň chceme v centrální části území vybudovat i velký veřejně přístupný park s dětskými hřišti, lavičkami a vzrostlou zelení," sdělil ČTK mluvčí firmy Milan Jankovský. "Vzhledem k tomu, že se jedná o koncovou lokalitu s nulovou průchodností lidí, reálně tuto plochu pro rekreaci nikdo nevyužívá," dodal.
    Dnešní akce, která se skládala z několika běžeckých závodů pro všechny věkové kategorie, se zúčastnily asi dvě stovky lidí. Na pětikilometrovou trať se vydal i herec Ivan Trojan, který s rodinou v Košířích bydlí. Boj občanských sdružení za zachování parku podpořili i herci Michal Dlouhý nebo Boris Hybner.
    Proti masivní zástavbě vrchu je i nové vedení Prahy 5. Podle starosty Miroslava Zeleného (UNP) je spíše než návrh developera průchodný plán restituentů, kteří navrhují menší zastavěnost území. "Dali jsme tam souhlasné stanovisko s diskusí, že žádáme přesné vymezení ploch. Umíme si představit, že právě tam by mohla vyrůst sportoviště a odpočinkové zóny jako v protější Ladronce," sdělil ČTK Zelený.
    První impulsy k celoměstským změnám, které se dotýkaly i Vidoule, vznikly v roce 2011. Tehdy s nimi souhlasilo tehdejší vedení Prahy 5. Nyní už se jedná o zadání územní změny. Na magistrátu by o zadání změny měla 4. června jednat komise územního plánu. Pokud zadání projde i komisí územního rozvoje, dostanou návrh na stůl zastupitelé. Na nich bude záležet, zda se přírodní park změní.
0 komentářů
přidat komentář

Související články