V Benátkách dnes začalo 55. bienále umění

Vložil
ČTK
29.05.2013 21:50
The Encyclopedic Palace of the World
Benátky (Itálie) - V Benátkách se dnes otevírají brány 55. bienále současného umění pro novináře a odborníky. Pro veřejnost se přehlídka s více než stoletou tradicí otevře 1. června. Letos se na bienále v tomto italském městě představí téměř dvě stovky umělců z celého světa, své vlastní pavilony na nich budou mít i někteří nováčci - třeba Vatikán nebo Spojené arabské emiráty.
    Češi mají společný pavilon se Slováky, ale vystavovat budou také v expozicích jiných zemí, pro které si je kurátoři vybrali - například právě pro Vatikán, kde bude své fotografie mít Josef Koudelka; dílo Kateřiny Šedé bude součástí tchajwanské expozice.
    Československo mělo svůj výstavní pavilon od roku 1924, po jeho rozdělení se v organizaci výstavy střídají obě nástupnické země. Letos program zajišťuje slovenská strana, ale v konkurenci dvou desítek návrhů vybrala porota projekt českého kurátora Marka Pokorného a umělců Petry Feriancové a Zbyňka Baladrána s názvem Stále to isté miesto. Vernisáž je ve čtvrtek.
    Bienále se skládá hlavně ze dvou rozsáhlých výstav - v areálu zahrad na kraji města jsou tři desítky národních pavilonů, v prostorách bývalého přístaviště Arsenale je expozice, kterou má pokaždé na starosti jiný kurátor. Letos jím je devětatřicetiletý Massimiliano Gioni.
    K hlavním hvězdám bienále bude pravděpodobně patřit čínský umělec Aj Wej-wej, který připravil vlastní výstavu a bude zastoupen také v německém pavilonu. Pozornost bude jistě přitahovat 3,5 metru vysoký model futuristického mrakodrapu z 50. let zvaného The Encyclopedic Palace of the World.
    Jeho autor, architekt-samouk Marino Auriti věřil, že podle něj postaví muzeum největších úspěchů lidstva. Model je v měřítku 1:200, pokud by budova podle něj vznikla, měla by 136 pater a s výškou kolem 600 metrů měla být v době, kdy o ní architekt uvažoval, nejvyšší budovou světa. Podle Gioniho tento záměr může charakterizovat i rozměry benátského bienále a ambice a představivost umělců.
    Kurátor přehlídku koncipuje jako kabinet kuriozit, mezi současným uměním tak bude možné najít i díla starší, avšak v novém kontextu. Mezi nimi bude i druhý klíčový předmět bienále, legendární a dlouho veřejnosti skrytá Červená kniha Carla Gustava Junga.
     Fotografka Cindy Shermanová vytvořila bizarní fotografický domeček pro panenky, Britové dali prostor někdejšímu vítězi Turnerovy ceny Jeremymu Dellerovi, který se ve svém díle chce věnovat stávce horníků z roku 1984. Španělé svůj pavilon zasvětili loni zesnulému malíři Antonio Tapiesovi.
    Izrael bude zastupovat Gilad Ratmans videem, v němž ze své rodné Haify po poušti i vodě putuje do Benátek. Odkazuje tím například k brooklynskému umělci Swoonovi, který na bienále v roce 2009 přijel na lodi postavené z odpadků, nebo k českému výtvarníkovi Františku Skálovi, který pěší pouť na bienále podnikl před 20 lety a na místě pak vystavil cestou posbírané artefakty.
0 komentářů
přidat komentář