Mezinárodní cena architektů v porotě famózní Dominique Perrault

Zdroj
BigMat
Vložil
Tisková zpráva
29.05.2013 10:40
Věhlasný francouzský architekt Dominique Perrault či přední český historik architektury Zdeněk Lukeš jsou členové poroty letošní Mezinárodní ceny architektů. Tu letos již počtvrté vyhlásila mezinárodní síť stavebnin BigMat. Hlavní cenou pro vítězný projekt je 30 tisíc eur, registrace je otevřená od 15. 3 a potrvá do 10. června.

Soutěž je určena výhradně pro architekty, jejichž sídlo podnikání se nachází v jedné z pěti zemí zařazených do soutěže, tedy ve Španělsku, Francii, Itálii, České republice, dále pak v oblasti Valonska a v hlavním městě Belgie, Bruselu. „Architekti a architektonická studia mohou do soutěže přihlásit projekty, které byly kolaudovány v období od 1. 1. 2005 do 31. 12. 2012 a stojí na území některého z výše uvedených států či oblastí,“ uvedl v této souvislosti ředitel české pobočky společnosti BigMat Aleš Štalmach. Vyhlášení vítězů a předání cen proběhne v listopadu ve Španělské Granadě.

V soutěži budou uděleny nejprve tzv. národní ceny v každé z účastnických zemí. Ty jsou dotovány částkou 5000 eur. Pět nejlepších projektů z každé země, včetně toho vítězného, se následně utká o Velkou cenu architektů ve výši 30 tisíc eur. Mezi finalisty navíc mezinárodní porota vybere projekt, kterému udělí zvláštní ocenění určené pro mladé architekty za dílo, jehož autorem bude architekt mladší 40 let.

Máme co nabídnout, tvrdí český porotce

Renomovaný český historik architektury Zdeněk Lukeš, který letos zasedne v mezinárodní porotě, míní, že čeští architekti srovnání se zahraničím potřebují: „ Je to velmi užitečná konfrontace a každé takové porovnávání je velmi dobrá věc. U nás se mezinárodní architektonické soutěže prakticky nekonají a naši architekti se rovněž moc často takových klání v zahraničí neúčastní, takže každá taková iniciativa je velmi důležitá. Tady je navíc velmi kvalitní porota, v níž jsou i světové osobnosti architektury jako je Dominique Perrault,“ naráží Lukeš na fakt, že členem poroty je autor takových staveb, jakými jsou Evropský soudní dvůr v Lucemburku, věž Fukoku v japonské Ósace nebo olympijské tenisové centrum v Madridu. I přes malou možnost srovnání práce tuzemských a zahraničních architektů však má podle Lukeše česká moderní architektura světu co nabídnout: „Stačí se podívat na vítězné stavby z naší Grand prix architektury za poslední roky. To jsou mimořádná díla, ale máme i další práce, které se Grand prix z různých důvodů neúčastnily. Jen doufám, že i ty se v Mezinárodní ceně architektů objeví.“

Registrační formulář a veškeré další podmínky soutěže jsou k dispozici buď přímo na webových stránkách Mezinárodní ceny architektů www.architectureaward.bigmat.com

Mezinárodní síť nezávislých distributorů stavebních materiálů BigMat byla založena v roce 1981 ve Francii. V současné době má pobočky v pěti zemích Evropy s celkem 800 prodejen a celkovým ročním obratem přes 2 miliardy eur. Česká pobočka BigMat Česká republika působí na tuzemském trhu čtvrtý rok a sdružuje nezávislé české prodejce stavebních materiálů a provozovatele stavebnin.
0 komentářů
přidat komentář

Související články