Zimní Olověný Dušan 2013 - oceněné projekty

Zdroj
Spolek posluchačů architektury při FA ČVUT
Vložil
Tisková zpráva
30.03.2013 22:25
Skokanský klub | Anežka Prokopová

Ateliér Hájek, Hulín




Skokanský klub

Parcela ve zbraslavském kamenolomu je v mnoha ohledech jedinečná. Nabízí především velké převýšení a vysoké zdi zcela eliminují vlivy bočního větru. Navrhuji zde proto skokanský klub se dvěma skokanskými můstky. V současnosti se tréninkové skokanské můstky vyskytují pouze v horských lokalitách, tudíž je okruh zájemců o tento sport velmi zúžen. Postavení nového centra na jihu Prahy přiláká nové příznivce a fanoušky.

Komentář poroty:
Už několikátý semestr v řadě řeší studenti ateliéru Hájek - Hulín dvojjedinou úlohu: hledají tu jak program, tak způsob. Magické kouzlo návrhu Anežky Prokopové stojí na bravurně zvládnuté první části úlohy. Při respektu k daným parametrům pozemku dokázala minimem (architektonických i investičních) prostředků vytěžit maximální efektivitu. Omezení a problematičnost parcely proměnila v silné stránky. Útulné tréninkové centrum - pro Prahu nového - sportu eliminující vliv velkého nepřítele všech skokanů - bočního větru. Let za světlým cílem. Let, z kterého nelze uhnout.




Dům pro seniory v Podvinní | Jan Ptáček

Ateliér Kuzemenský & Synek




Tajemství a intimita plotů kolem Rokytky v kontrastu s ději plynoucími podél říčky. Malebné slepence zahrádkářských kolonií. Dohromady soudobý dům pro seniory. Domov pro lidi, kde každý má svůj prostor, ale i možnost se scházet a neřešit, na které oddělení ho přesunou. Plus důchodcí z okolí, kteří zajdou na mariáš, na koupel nebo pokecat.
Nebezpečím je rozdělování starších lidí na „kategorie“, oddělování služeb a přesuny různě náročných „pacientů“. Proto navrhuji péči oscilující kolem člověka, v souladu s jeho aktuálními potřebami.
„Přírodní“ charakter parcely je nečitelný, plochy nejasného účelu a spousta náletové zeleně. Park Podvinní, obytný celek „housenek“ i sportovní areál jsou vytrženy z kontextu.
Hledal jsem, proč podobný tvar koryta i velikosti stromořadí jinde u Rokytky vytváří kvalitnější a intimnější prostor se stále stejně silným pocitem města. Našel jsem ho v plotech průmyslových areálů ve starých Vysočanech. Podél řeky zbývá už jen úzká cesta a vy se dostanete až k patě plotu tvořící záda areálu. Tak málo jako úzká cestička, Rokytka a obyčejný plot stačí ke vzniku příjemného místa. Dům tak vytváří ten kouzelný prostor u říčky, na první pohled drsný zásah v jinak „zeleném“ okolí. Ale ve výsledku jemný a čitelný prostor i dům.

Komentář poroty:

Dlouhé debaty poroty nad řadou velmi vyrovnaných variant návrhů seniorského bydlení vykrystalizovaly v rozhodnutí volit za klíčové kritérium kvalitu vnitřních společných prostor. Návrh „modré tapety“, jak se mu spontánně začalo říkat, stál zpočátku trochu ve stínu pozornosti. Nejspíš to bylo trochu dáno povrchním posouzením povrchu. Ne, v analogii s plechovými ohradami kolem Rokytky možná opravdu porota nenacházela totéž zalíbení jako autor. A možná by každý z posuzujících vyjmenoval deset jiných „povrchních“ materiálů, které by uměly lépe stárnout ruku v ruce s obyvateli. Ale o povrchn(-ov-)ost návrhu tu šlo až v posledním plánu. Tenhle kompaktní, koncentrovaný dům si nás totiž nakonec získal: pestrostí obytných chodeb, teráskami a lodžiemi uživatelů, pochopením priority uživatele před systémem, atmosférou „jen doplnit ten schovaný popelník“.




Taneční sál U Jána v Plzni | Jiří Deyl

Ateliér Koucký, Lisecová




Taneční a koncertní sál stojí na zničeném místě, které ztratilo identitu a zůstalo mu jenom jméno. Křižovatka „U Jána“ dříve symbolizovala světcovu smrt – byla u řeky, na vodě.
Dům nad křižovatkou je pohybem aut modelován do maximálního možného objemu. Ukořisťuje zbytky prostoru, aby poskytl útočiště lidem a přivedl je zpět k vodě. Exteriér viditelný z auta je dynamickým Svatojánským poutačem.

Komentář poroty:

Objekt tanečního a koncertního sálu ve středu exponovaného dopravního uzlu využívá reziduální městský prostor vybyvší po naporcování (lokality) diktátem dopravy.
Ve snaze navrátit místu historickou i prostorovou kontinuitu podzemní parter organicky vrůstá do původních kořenů starého města a ve vertikále utvářené nepřetržitým automobilovým provozem podmaňuje okolí. Aktivní fasáda, ve svém podhoubí živená proměnlivým sousedstvím řeky, obaluje místy snad až příliš tradiční prostorové a dispoziční řešení sálu a doprovodné ho provozního bijou.




Vítězné náměstí | Martin Pavlun

Ateliér Aulík




Vítězné náměstí zůstalo z velké části jenom v Englových plánech. Dnes tvoří střed Dejvic rozlehlý prostor definovaný okružní křižovatkou - nevyužitelný střed, rozlehlé plochy izolační zeleně, neprostupné území. Předimenzovaná plocha, kde z jedné strany nevidíte, co se děje na druhé, nemůže sloužit jako náměstí. Energii pro místo nelze brát ani z vymezujících domů, které nejsou nikterak významné.
Hlavním tématem návrhu je změna formátu náměstí na menší a zažitější. Na dnešní ploše vznikne radnice, galerie, hotel a městský dům s prostorem mezi, který má ambici stát se centrem čtvrti. Výsledný obraz domů je reakcí na hlavní osu z kampusu vysokých škol do části Dejvic (původní Englova osa symetrie) a osu, která nás vede do území z centra města a od Hradu. V podzemním podlaží se projevuje osa tubusu metra, jako významného zdroje dějů a důležité spojení stanice a vysokých škol.

Komentář poroty:

Nápad zaujal porotu svojí přímostí, drzostí. Zastavět „Kulaťák“? Proč ne. Byl by to čin hodný začátku 21. století. Jako když Josef Gočár zastavoval Hradec Králové. 
Nové centrum Dejvic v místě, kde Praha dnes končí. Nové ulice lépe propojí již existující bezvadné kusy města s bydlením, živým parterem plným hospod a malých obchodů, stromy, lavičky. 
Jsme rádi za tento projekt, prověřuje možnosti, otevírá otázky, budí mozek k činnosti. V diskusi o dostavbě Englova Vítězného náměstí funguje jako rozbuška, začátek něčeho nového.
I když vnitřní prostor nově vzniklého náměstí působí hodně tvrdě. Nemají být nové hmoty děleny drobnější parcelací, jak je to ve městě obvyklé? Nejen na Smíchově to dobře funguje. Galerie, radnice, koleje, bydlení chápeme jako funkce naplňující urbanistický experiment. Návrh je na začátku úžasné cesty k silnému centru Dejvic.

0 komentářů
přidat komentář

Související články