Naučná stezka spojí třebíčské památky zapsané na seznam UNESCO

Vložil
ČTK
27.05.2013 10:25
Třebíč

Třebíč - Třebíč připravuje otevření naučné stezky Po stopách opatů a rabínů. Propojí místní památky - baziliku svatého Prokopa a židovské město se hřbitovem - zapsané do seznamu památek UNESCO. Stezka vzniká z praktické potřeby pomoci turistům s orientací v křivolakých a nepřehledných uličkách bývalého židovského ghetta. Otevření naučné stezky ve čtvrtek odpoledne bude spojené s happeningem. ČTK to dnes řekla ředitelka městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková.
    "Náklady na vyznačení stezky vedoucí přes židovskou čtvrť a hřbitov k bazilice a vytištění průvodce dosáhly přibližně 200.000 korun," řekla Hanáčková. Stezka bude podle ní zatím jedinou na území města.
    V Třebíči by se mělo příští rok vyměnit všechno orientační značení, které by mělo být sjednocené a mělo by odpovídat grafickému manuálu města. Nové značky by měly vést také ke zrekonstruovanému zámeckému areálu, který se podle Hanáčkové stane další turistickou atrakcí.
    Třebíčské židovské památky navštíví podle údajů z turistických informačních center ročně kolem 40.000 turistů. "Celkově loni poprvé překročil počet návštěvníků města 100.000," řekla Hanáčková. Bazilika svatého Prokopa byla společně se židovskou čtvrtí zapsána na seznam památek UNESCO v polovině roku 2003. Zapsání na prestižní seznam zásadně zvýšilo počet návštěvníků Třebíče.
0 komentářů
přidat komentář

Související články