Místo plánovaného kostela je v Třemošnici park

Vložil
ČTK
24.05.2013 22:15
Třemošnice (Chrudimsko) - Místo plánovaného kostela v Třemošnici na Chrudimsku je nově zbudovaný park s křesťanskými symboly. Na kostel se podařilo získat zhruba za deset let jen dva miliony korun, což byla desetina potřebných peněz. Město příští čtvrtek převezme park jako dar a bude se o něj starat. ČTK to řekla iniciátorka stavby Marie Pražanová.
    "Peníze jsme vybrali ve veřejné sbírce. Kraj nám dal podmínku, že musíme peníze už utratit, jinak nám je vezme. Jsem docela ráda, že to tak dopadlo, už mě ty peníze začaly strašit. Myšlenky kostela se ale nevzdávám, jen doufám, že se toho ujme někdo mladší," řekla sedmašedesátiletá Pražanová.
    Park stojí kousek od náměstí a pozemek je města. Na místě, kde měl stát kostel, leží na zemi kamenný kříž, od něj vede cesta ke kříži ze dřeva. Lidé mají k dispozici deset laviček. Cesty jsou sypané červeným pískem a štěrkem. Slavnostní předání městu se má uskutečnit za přítomnosti pomocného biskupa Josefa Kajneka.
    "Jsem raději, že tam je park, je to pro daleko širší veřejnost. Kostelů je okolo hodně a jsou docela ve špatném technickém stavu. Stavět třemošnický kostel za 20 milionů korun je sakra luxus," řekl starosta Stanislav Peca.
    Bohoslužby se v třítisícové Třemošnici konají každou neděli v opravené místnosti zámku. Podle starosty je to pro věřící důstojné prostředí. Iniciátoři stavby nového kostela začali projekt připravovat v roce 2002. Návrh jim zhotovil architekt David Vávra. Mělo jít o moderní objekt ve tvaru kříže obklopeného parkem stejného obrysu. Kostel měl mít deset oken a množství křesťanské symboliky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články