Jurkovičova vnučka věnovala luhačovickému muzeu křišťálové srdce

Vložil
ČTK
24.05.2013 19:15
Luhačovice (Zlínsko) - Vnučka slovenského architekta Dušana Jurkoviče Katarína Salayová Jurkovičová dnes v Luhačovicích na Zlínsku předala zástupcům tamního muzea Velké křišťálové srdce. Srdce udělila Dušanu Jurkovičovi in memoriam slovenská Společnost Ferdinanda Martinenga spolu s Panevropskou unií. Jurkovičovi potomci se poté rozhodli jej darovat muzeu jako poděkování za péči o Jurkovičův odkaz, řekla dnes ČTK vedoucí muzea Blanka Petráková. Představitel secesní architektury, který vytvořil osobitý styl výrazně ovlivněný lidovou architekturou, je autorem mnoha staveb v nejznámějších moravských lázních.
    Srdce získal kromě architekta i jeho přítel, lékař Pavel Blaho, který v Luhačovicích působil jako lékař a společně s Jurkovičem se podílel na budování lázní. "Pro oba byly Luhačovice srdeční záležitostí," řekla dnes ČTK Salayová Jurkovičová, která byla v Luhačovicích naposledy před šesti lety a její nejoblíbenější stavbou je Jurkovičův dům.
    Muzeum luhačovického Zálesí připravuje o slavném architektu secese výstavy, besedy a další akce. Poslední výstava přibližuje, jak by vypadaly Luhačovice a zejména lázeňské centrum, kdyby se realizovaly Jurkovičovy plány. "Luhačovice tvoří největší dochovaný komplex Jurkovičových památek, ve 20. letech 20. století zde stálo 15 staveb, které Jurkovič realizoval, nyní osm," uvedla Petráková, podle které jsou cenné také nerealizované plány.
    Lázně Luhačovice, které většinu památek spravují, objekty postupně zrekonstruovaly. Zřejmě největší akcí byla celková oprava Jurkovičova domu přímo na lázeňské kolonádě. Podle Petrákové by si obnovu zasloužily i sluneční a říční lázně, které jsou nyní zakonzervované. Podle vedení lázní se však nákladná oprava zatím neplánuje.
    Jurkovič svými stavbami, které vznikly v letech 1902 až 1907, vtisknul lázeňskému městu originální podobu. V roce 1913 se architekt vrátil k tématu lázní velkou studií na výstavbu a regulaci lázeňského středu, zůstala však pouze na papíře. Architekt, pocházející ze slovenské Myjavy, je také autorem výletních ubytoven Maměnka a Libušín na Pustevnách na Radhošti. Radnice v Rožnově pod Radhoštěm postavila loni rozhlednu podle Jurkovičových návrhů.
0 komentářů
přidat komentář