Zvony vpodvečer zahájí Noc kostelů

Vložil
ČTK
24.05.2013 12:55
Praha

Praha - Téměř tři tisícovky zvonů po celé České republice dnes vpodvečer oznámí, že se koná další Noc kostelů. Svoje brány otevře 1372 kostelů a modliteben a poodhalí svá tajemná zákoutí. Jedenáct církví zve v neobvyklou dobu dospělé i děti na kulturní program, rozjímání nebo debaty v sakrálních prostorách. Vidět bude možné běžně nepřístupná místa, jako jsou varhanní kůry, zvonice, sakristie, věže, krypty nebo klášterní zahrady.
    Organizátoři Noci kostelů letos kladou větší důraz na samo křesťanství a duchovní rovinu. Podle pražského arcibiskupství je noc kostelů pozváním pro každého, aby bez ostychu a bez zábran vstoupil do křesťanských chrámů a mohl obdivovat jejich duchovní a umělecké bohatství.
    Bude to však setkání nejen s krásou architektury či výtvarného umění a hudby, ale i s tím, co bylo inspirací pro stavitele křesťanských chrámů a co už po dva tisíce let do kostelů přivádí věřící.
    Bližší informace o otevřených kostelech či doporučených trasách je možné nalézt na www.nockostelu.cz. Například v Praze a Středočeském kraji bude otevřeno nejméně 233 svatostánků, v brněnské diecézi se otevře 170 chrámů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články