Osm z deseti Čechů sní o vlastním rodinném domě

Vložil
ČTK
23.05.2013 19:40
Praha

Praha - Osm z deseti Čechů sní o bydlení ve vlastním rodinném domě se zahradou, v němž má každé dítě svůj vlastní pokoj. Patří k němu také terasa, krb a bazén. Tři čtvrtiny lidí chtějí bydlet v Česku a jen osm procent by chtělo bydlení za hranicemi. Vyplývá to z průzkumu, na kterém Hypoteční banka spolupracovala s agenturou Ipsos.
    "Sny Čechů o bydlení jsou poměrně reálné a dosažitelné," komentoval to ředitel banky Jan Sadil. Podle průzkumu nemají lidé rádi velké změny. Pokud podstatnou část života prožili ve velkém městě, rádi by v něm zůstali. "A naopak jestli vyrostli tam, kde dávají lišky dobrou noc, chtějí i do budoucna bydlet v poklidné vesnici," dodal. "Češi jsou v tomto ohledu obecně velmi konzervativní, a to i v porovnání s jinými evropskými národy. Obecně se velmi neradi stěhujeme," doplnila sociální psycholožka Marta Boučková.
    Zařízení domu považují za důležité tři čtvrtiny Čechů, naopak prostředí a sousedy řeší jen 40 procent z nich. "Dnešní doba přílišné pospolitosti nepřeje. Spíše než dobrými vztahy se obklopujeme věcmi, kterými dáváme svému okolí tak trochu najevo své společenské postavení. Pro řadu lidí představuje jejich dům včetně bazénu a krbu ukázku toho, co v životě dokázali," uvedla Boučková.
    Pětina dotázaných chce vlastní byt. Obvykle jde o mladé a bezdětné Čechy, kteří vystudovali vysokou školu a rozjíždí svoji pracovní kariéru, a také o obyvatele větších měst. Lidé toužící po bytě požadují, aby se z něj co nejrychleji dostali do práce a za zábavou. Naopak ti, kteří chtějí bydlet v rodinném domě, oceňují, že budou mít konečně místo pro odpočinek a prostor, kde se budou moci setkávat s rodinou a přáteli, uvedla ředitelka marketingové komunikace banky Jana Wolfová.
    Průzkum zároveň odhalil, že více než polovina Čechů nebydlí podle svých představ. Přesto, že současné bydlení zcela neodpovídá jejich snům, je téměř 70 procent lidí se svým bydlením spokojeno.
    Průzkum se uskutečnil v dubnu mezi 700 respondenty ve věku od 25 do 45 let.
0 komentářů
přidat komentář

Související články