Ministerstvo vrátilo projekt stavby v Revoluční na magistrát

Vložil
ČTK
22.05.2013 18:35
Praha

Praha - Ministerstvo kultury vrátilo magistrátnímu památkovému odboru projekt Novomlýnské brány, tedy novostavby na konci Revoluční ulice u Vltavy. Městští památkáři již dříve projekt, který počítal i se zbouráním vedlejšího domu, povolili. Památkáři z ministerstva ale loni rozhodli, že dům by se bourat neměl.
    Majitel domu, který chce nový objekt stavět, se proti jejich rozhodnutí odvolal, a proto se projektem zabývala rozkladová komise ministryně kultury. Po roce a půl se příprava stavby vrací zase na začátek.
    Ministerstvo kultury ruší závazné stanovisko magistrátního odboru památkové péče ze dne 15. prosince 2011 a věc správnímu orgánu prvního stupně, tedy tomuto odboru, vrací, řekla ČTK mluvčí ministerstva Lenka Brandtová. Proti rozhodnutí nelze podat řádný opravný prostředek.
    Projekt Novomlýnská brána by měl zakončit Revoluční ulici a stát se jakousi branou do středu města směrem od řeky. Objemnou stavbu, která počítá s demolicí novorenesančního, dnes zdevastovaného domu a zakomponováním nízkého barokního domku, navrhuje ateliér DaM, který investor vybral v malé, vyzvané soutěži. "Na projektu zatím nic neměníme, nejsme ještě dohodnuti s investorem," řekl dnes ČTK Petr Burian z ateliéru, který pokračuje v přípravě projektu.
    Majitel pozemku a domu počítá podle dřívějších informací s investicí 250 milionů korun. Dům by měl mít více funkcí, počítá se především s obchody, kancelářemi a parkovacími místy, investor nevylučuje to, že by v něm mohlo být i více bytů.
    DaM navrhuje objekt, který není tradičním městským domem - nemá klasickou fasádu s okny. Relativně velmi objemná hmota má abstraktní tvar, plášť budovy má pokrývat perforovaný plech měděné barvy. Objekt by měl mít pasáž, která zpřístupní malebné zákoutí navazující Lannovy ulice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články