Vláda podpořila poslanecký návrh změn energetických štítků

Vložil
ČTK
22.05.2013 18:30
Praha

Praha - Se souhlasným vyjádřením vlády bude Sněmovna probírat poslaneckou novelu z dílny zákonodárců ODS, která má ulevit od administrativy spojené s energetickými štítky. Plyne to z výsledků dnešního jednání kabinetu, uveřejněných na vládním webu. Podklady pro jednání kabinetu přitom doporučovaly negativní stanovisko.
    Podle novely předložené poslanci Františkem Dědičem a Janem Bauerem by při prodeji budovy nebo pronájmu bytu nemělo být nutné předkládat průkaz energetické náročnosti, stačilo by vyúčtování dodávek tepla, plynu a elektřiny za poslední tři roky. Podle předběžného stanoviska pro středeční jednání kabinetu evropská směrnice takové zjednodušení neumožňuje, přesto vláda dala k normě, o níž rozhodne Poslanecká sněmovna, kladné stanovisko.
    Záměr přitom už v půlce dubna avizoval ministr průmyslu Martin Kuba (ODS). Podle poslanců by jejich návrh, s nímž souhlasí i opoziční ČSSD, mohli zákonodárci schválit zrychleně už v prvním čtení.
    V důvodové zprávě k návrhu jeho autoři uvádějí, že cílem je odstranit skokový růst nároků na počet energetických specialistů i počet vydaných průkazů. Změna má také odstranit možné časové a finanční bariéry při prodejích a pronájmech, například snížit náklady u chudších lidí, kterým přináší dodatečné náklady bez jasných úspor.
    Návrh se týká i kulturních památek. Počítá s tím, že by vlastník nemusel dokládat, že budova je kulturní památkou. Rozšiřuje se také výjimka ohledně požadavků na energetickou náročnost pro kulturní památky a budovy v památkových zónách.
0 komentářů
přidat komentář

Související články