Rozhledna na šumavském Špičáku se začne letos stavět

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
21.05.2013 19:55
Železná Ruda (Klatovsko) - Po desítkách let čekání se začne stavět rozhledna na vrcholu šumavského Špičáku. Do konce srpna bude vybrán dodavatel. Stavba betonových základů začne na podzim, konstrukce se bude budovat od jara. Veřejnost se jejího otevření dočká na začátku letní sezony 2014, řekl ČTK Michal Linhart, místopředseda TJ SA Špičák, která je investorem této stavby financované EU.
    "Rozhledna, která přijde na 11,2 milionu korun, bude vysoká 26,5 metru, což bude nad nejvyššími stromy, které dorůstají maximálně do výšky 24 metrů," uvedl. Stavba bude mít základní ocelovou konstrukci a plášť ze dřeva. Na její ochoz se vejde až 60 turistů. Stát bude na místě, které je vzdálené 20 metrů za kioskem s občerstvením na vrcholu Špičáku. Bude otevřena v letní sezoně, od června do konce října, podle letního provozu lanovky na vrchol Špičáku. Jejím autorem jsou klatovští architekti Antonín Koldínský a Marcela Venkrbcová z Projektu 99.
    Věž vznikne díky místní Tělovýchovně jednotě Špičák, která je příjemcem dotace z programu ROP Jihozápad. "Lidem ze Špičáku, ať už z areálu nebo z jednoty, trvalo zhruba osm let, než se jim podařilo tento projekt prosadit. Splní se tak sen několika generací, které o rozhlednu usilovaly více než 50 let," uvedl Linhart. Oblast Železnorudska podle něj získá na další atraktivitě a pestrosti turistické nabídky. Výhled na Alpy, ale i skrze celé šumavské údolí vlastně až k Plzni bude stát za to, dodal.
    Rozhledna na Špičáku v nadmořské výšce 1202 metrů bude přístupná v létě jako nekomerční objekt bez výběru vstupného.
0 komentářů
přidat komentář

Související články