Na pražské Letné má být místo fotbalového hřiště obchodní centrum

Vložil
ČTK
21.05.2013 19:25
Praha - Klub za starou Prahu kritizuje záměr výstavby obchodně-administrativního centra na ploše tréninkového hřiště Sparty na Letenské pláni v Praze. Přeměna volného hřiště v exponované poloze města na stavební parcelu je podle klubu nebezpečná a pro charakter místa by měla nevratné negativní urbanistické důsledky. Podle mluvčího Sparty Ondřeje Kasíka i mluvčího Útvaru rozvoje města (ÚRM) Marka Váchy ale zatím o využití pozemku rozhodnuto není.
    "Vzhledem k závažnosti záměru vyzývá Klub za starou Prahu magistrát a zejména ÚRM, aby nepřipustil bezhlavé komerční zastavění okrajů Letenské pláně," řekl ČTK místopředseda klubu Richard Biegel. Co nejrychleji by podle něj měly vzniknout závazné regulační podmínky pro dlouhodobý rozvoj Letenské pláně, které musejí respektovat jak její unikátní krajinně-přírodní rámec, tak architektonický charakter a kvalitní městský život ve čtvrtích, které k ní přiléhají.
    Komerční tlak podle Biegela ukazuje, že v případě Letenské pláně nelze čekat na schválení Metropolitního plánu, ale je třeba tato pravidla stanovit okamžitě. "Je až příliš zjevné, že v opačném případě už nebude vzhledem k účelovým zásahům toto unikátní a celoměstsky významné území možné prostřednictvím plánu rozumně a v souvislostech vyřešit," domnívá se.
    Mluvčí ÚRM Marek Vácha však ČTK sdělil, že zatím ale není jasné, co na místě hřiště v budoucnu případně bude. "V současné době je na tuto lokalitu zpracovávána studie, ÚRM se lokalitou zabývá. Nicméně v tuto chvíli není možné říci jakoukoliv konkrétnější informaci, jelikož je vše v začátcích," uvedl.
    O případném novém využití pozemku uvažuje fotbalový klub AC Sparta z toho důvodu, že po dokončení tunelu Blanka nebude z hygienických důvodů vyhovovat pro trénink sportovců. Tunel bude ústit prakticky hned vedle hřiště. "Je pravda, že v případě, že nebude pozemek vhodný pro trénink sportovců, vlastník klubu uvažuje o jeho jiném využití. V tuto chvíli není na stole žádné řešení, jak pozemky využít," řekl ČTK mluvčí Sparty Ondřej Kasík. Jaká a zda vůbec nějaký investor klub oslovil neřekl. "To nespadá do mých kompetencí," řekl ČTK Kasík.
    Klub za starou Prahu také říká, že hřiště, které se plánuje zastavět, je optickým rozšířením prostoru pláně a přímo ji spojuje s vilovou čtvrtí a nedalekou Stromovkou. Jakékoli obestavění pláně by prý poškodilo nejen její charakter, ale i památkově chráněné vilové čtvrti v jejím bezprostředním okolí.
    Diskutovaná stavba podle Biegela je typem stavby, které běžně vznikají při dálničních nájezdech na hranici města. "Obchodně-administrativním charakterem představuje v místě zcela cizorodý prvek, který mimo jiné počítá s dálkovou individuální automobilovou dopravou, pro jejíž potřeby se na střeše objektu buduje rozsáhlé parkoviště," říká Biegel.
    Centrum by podle něj na Letnou přitáhlo dopravu, která by tam jinak vůbec nesměřovala. Již v současné době je doprava na Letné za hranicí únosnosti, a to i přes to, že se jedná o jednoznačně rezidenční historickou městskou čtvrť, připomíná.
    Radnici Prahy 7, na jejímž území hřiště leží, zatím investor stavby o záměru postavit tu obchodní centrum neinformoval. "Nevíme zatím nic. Nebyli jsme oficiálně informováni a nemáme na radnici ani žádné podání," řekl ČTK mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.
0 komentářů
přidat komentář