V Brně začala oprava secesní Löw-Beerovy vily za 65 milionů

Zdroj
Barbora Měchurová
Vložil
ČTK
19.05.2013 23:45
Brno - V Brně začala oprava secesní Löw-Beerovy vily za 65 milionů korun. Vila rodičů Grety Tugendhatové sousedí se známou vilou Tugendhat. Zahrady obou památek budou propojené a návštěvníci se po otevření Löw-Beerovy vily budou moci detailně seznámit se životem rodiny Löw-Beerů i s textilním průmyslem v Brně, který je s nimi spojený. Vila postavená v roce 1903 by se měla lidem otevřít ve druhém pololetí příštího roku.

    Na rekonstrukci vily přispěje 47 miliony korun EU. Židovská rodina Löw-Beerů dům koupila v roce 1913 a užívala ho do roku 1940, kdy jej vyvlastnili nacisté. Od roku 1962 až do loňska sloužil jako ubytovna Masarykova studentského domova. Bydleli tam studenti středních škol. "Podle toho ten dům nyní také vypadá. Je však vidět, že Masarykův studentský domov zřejmě neměl moc peněz, takže tu spousta věcí zůstala v unikátním původním stavu," řekla ČTK vedoucí vily Tugendhat Iveta Černá.
    Zachoval se například krb v centrální hale na svítiplyn, secesní lustry nebo zábradlí. Nábytek ale ve vile není. "Vytvoření plnohodnotné interiérové repliky proto není možné," podotkla Černá. Ve vile proto po dokončení oprav bude expozice s názvem Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat. Motivy z dějin brněnské městské vyšší třídy se tu propojí s dějinami architektury.
    K vile patří velká zahrada, na jejímž horním konci byla dříve vinice. Právě tuto část darovali manželé Löw-Beerovi své dceři Gretě jako svatební dar, aby si na něm mohli manželé Tugendhatovi postavit vilu. Ta prošla v minulých letech velkou rekonstrukcí za 172 milionů korun a lidem byla znovu zpřístupněná na jaře roku 2012. Prohlídky vily jsou často zarezervované dlouho dopředu a vila Löw-Beerů by se tak podle Černé mohla stát alternativou pro ty, kteří přijedou do Brna a nedostanou se na prohlídku vily Tugendhat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články