Historikové umění chtějí otevřený konkurz na šéfa NG

Vložil
ČTK
19.05.2013 23:10
Praha

Praha - Historikové umění žádají ministryni kultury Alenu Hanákovou (TOP 09 a STAN), aby na místo ředitele Národní galerie v Praze vypsala otevřené výběrové řízení. Ministerstvo ale plánuje sestavit zatím nespecifikované grémium odborníků z oblasti výtvarného umění, které vytipuje kandidáty a doporučí jednoho k přímému jmenování. Zatím není ani zřejmé, do kdy by nástupce Vladimíra Rösela, kterého ministryně odvolala před měsícem, měl být jmenován.
    "Grémium se poprvé sejde 4. června," řekla ČTK mluvčí ministerstva Lenka Brandtová. "Jména v tuto chvíli zveřejňovat nemůžeme, protože k tomu nemáme souhlas členů grémia. Ti o tom budou jednat na svém prvním jednání," doplnila. V médiích se dnes některá jména objevila, podle mluvčí ale seznam není přesný. Již dříve ČTK řekla, že grémium bude přihlížet i k výsledku konkurzu z roku 2011, takže je možné, že mezi vytipovanými kandidáty budou jeho účastníci. V konkurzu tehdy byli bývalý ředitel Moravské galerie Marek Pokorný nebo historik umění Jiří Fajt.
    Výbor Uměleckohistorické společnosti (UHS) zaslal ve čtvrtek ministryni kultury dopis, který má ČTK k dispozici. Odkazuje v něm také na dřívější text zaslaný ministryni, ve kterém poukazoval na některé údajně ne zcela transparentní aspekty výběrových řízení na ředitele Moravské galerie v Brně a Muzea umění v Olomouci. Žádal v něm mimo jiné, zda by člen UHS mohl napříště být standardně členem komisí jmenovaných pro podobná výběrová řízení.
    Historikové uvádějí, že obsazení místa ředitele NG je zcela klíčovou kompetencí, kterou může ministryně ze své pozice vůči jejich oboru uplatnit. Žádají proto Hanákovou, aby vypsala otevřený konkurz, jmenovala výběrovou komisi, zveřejnila požadavky, které ministerstvo na uchazeče o místo ředitele NG má. Také chtějí, aby ministerstvo zveřejnilo seznam kandidátů, doporučení komise včetně odůvodnění, následné rozhodnutí ministryně včetně odůvodnění - zejména pokud bude v rozporu s doporučením komise - a nakonec zveřejnění projektů všech uchazečů.
    O odvolání ekonoma Rösela z čela NG se spekulovalo dlouho, ministryně se ale k tomuto kroku odhodlala až po téměř jeho dvouletém působení ve funkci. Ministerstvo mu nedávno předtím potřetí vrátilo k dopracování koncepci rozvoje NG. Podle Hanákové Rösel neprokázal, že rozumí poslání galerie a není zárukou pro její rozvoj. Ředitel důvody svého odvolání odmítal, ale krok ministryně respektoval. Řízením NG je dočasně pověřen ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas.
0 komentářů
přidat komentář