Litomyšl po opravách zpřístupnila zámecký pivovar a jízdárnu

Vložil
ČTK
19.05.2013 22:40
Litomyšl (Svitavsko) - Po rozsáhlých opravách si dnes lidé mohli znovu prohlédnout dva památkově chráněné objekty patřící do projektu Zámecké návrší v Litomyšl. Zrekonstruovaná zámecká jízdárna a zámecký pivovar byly přístupné během dne otevřených dveří. Pivovar je již zkolaudovaný, jízdárnu čeká kolaudace asi v polovině června, řekl ČTK starosta Michal Kortyš.
    V pivovaru již připravila Fakulta restaurování Univerzity Pardubice výstavu k výročí 20 let svého trvání. "Prostory se využijí také během festivalu Smetanova Litomyšl," uvedl Kortyš.
    Zámecký pivovar je rodný dům Bedřicha Smetany. Oba sousedící objekty byly ve špatném technickém stavu. Za hranicí životnosti byly sítě, technické vybavení a u jízdárny bylo nutné opravit plášť budovy. Po rekonstrukci se rozšířil depozitář, vznikly restaurátorské dílny a pokoje pro ubytování v patře a podkroví. Při přestavbě se budovy propojily, v jízdárně vyrostl víceúčelový sál, který může variabilně měnit velikost, sloužit bude pro pořádání výstav, koncertů a seminářů.
    V prostorách pivovaru sídlí Evropské školící centrum a nadace Smetanova Litomyšl. V jízdárně se nachází stálá expozice Muzea antického sochařství a architektury s odlitky originálů antických soch.
    Rekonstrukce a restaurování většiny z dalších devíti objektů dokončí město letos, postupně budou zpřístupňovány veřejnosti. Příští rok budou ještě zhruba do května pokračovat opravy a přístavba piaristické koleje.
    Na úpravy celého zámeckého návrší dostalo město evropskou dotaci asi 400 milionů korun, v čemž jsou i peníze na kulturní a výstavní projekty spojené s návrším a na jejich propagaci. Rekonstrukce samotného pivovaru a jízdárny vyšla přibližně na 70 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář