Začal další soudní spor s kritiky devastace lázní Kyselka

Vložil
ČTK
16.05.2013 17:15
Praha

Praha - Pražský městský soud dnes začal projednávat další spor mezi šéfem Karlovarských minerálních vod Alessandrem Pasqualem a Asociací sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví v ČR (ASORKD), která muže a jeho společnost dlouhodobě kritizuje kvůli devastaci lázní Kyselka. Pasqual se žalobou domáhá po asociaci a jejím viceprezidentovi Martinu Kadrmanovi omluvy za některé jeho výroky. Požaduje také odstranění některých tvrzení z webu ASORKD. Kadrman si za svými slovy stojí, žalobu odmítá.
    Pasquale chce, aby asociace odstranila ze svých webových stránek www.zachrante-lazne-kyselka.cz článek ze srpna 2011, který Karlovarské minerální vody označil za "devastátory kulturního dědictví v Kyselce", a aby zabránil šíření dopisu z prosince 2011, jenž Pasqualeho přirovnal mimo jiné k "dobytku". Zároveň požaduje uveřejnění omluvy na webu minimálně po dobu 30 dní.
    "My žalobu a požadavky Karlovarských minerálních vod i pana Pasqualeho zásadně odmítáme," řekl ČTK po skončení dnešního jednání Kadrman. "Za našimi výroky si stojíme a celou žalobu vnímáme jenom jako komplikaci, která nás má odradit od dalších bojů za záchranu lázní Kyselka," prohlásil. Uvedl například, že nájemníci jednoho z památkově chráněných domů vlastněných minerálními vodami žili několik let v naprosto rozpadající se budově. Firma jim dala náhradní bydlení až po zásahu ASORKD.
    Soudce Tomáš Novosad dnes nechal obě strany přednést svá stanoviska, poté přečetl listinné důkazy. Jednání odročil na konec srpna, kdy chce vyslechnout navržené svědky.
    Pražský městský soud už dal letos Pasqualemu za pravdu ohledně jiné žaloby na ochranu osobnosti, ve které si šéf Karlovarských minerálních vod stěžoval na výroky poškozující pověst a dobré jméno společnosti. Pravomocný rozsudek uvádí desítky citací z webových stránek, které podle soudu napadly dobré jméno společnosti nebo jejího ředitele. Řada z nich se ale vyskytovala v komentářích návštěvníků webu. V textech se objevovaly výrazy jako "dobytek" či "arogantní lhář a podvodník". Podle verdiktu se asociace musí omluvit a zaplatit náklady řízení ve výši přes 30.000 korun.
    Areál někdejších lázní chátrá už od doby privatizace na počátku 90. let. Karlovarské minerální vody v Kyselce vlastní šest historických objektů. Majitelem většiny ostatních byla Revitalizační investiční společnost, která je v březnu převedla do majetku obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka. Ta se tak stala vlastníkem téměř všech budov a pozemků tvořících bývalý lázeňský komplex.
    Přestože se v posledních 20 letech objevilo hned několik plánů na obnovu areálu, nikdy nebyly realizovány a historicky cenné objekty jsou dnes v katastrofálním stavu. ASORKD je přesvědčena, že za současný stav nesou minimálně morální odpovědnost Karlovarské minerální vody.