Mendelova univerzita postavila za 619 milionů dva pavilony

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
15.05.2013 21:55
foto: Atelier Chlup
Brno - Areál Mendelovy univerzity v Brně-Černých Polích se rozrostl o dva nové pavilony. Jeden spojuje jídelnu, studovnu a další provozy, druhý poslouží hlavně výzkumu a výuce v oblasti technologie potravin, rybářství, pěstování rostlin nebo chovu zvířat. Celkové náklady činí 619 milionů korun, většinu peněz poskytla Evropská unie.
    "Výstavou pavilonů získává Mendelova univerzita moderní zázemí pro vzdělávací a vědecko-výzkumnou činnost v biotechno- logických oborech," řekl dnes novinářům ministr školství Petr Fiala. Celkem oba pavilony skýtají více než 11.000 metrů čtverečních plochy. Místo se našlo také pro velkokapacitní akvária, školní pivovar, sladovnu a pekárnu.
    V místě stavby při Drobného a Erbenově ulici dříve byly čtyři starší objekty. Svou velikostí ani technickým vybavením nevyhovovaly současným požadavkům na výuku a výzkum. Univerzita je proto nechala zbořit. V těsném sousedství stojí moderní pavilon Q s knihovnou, archivem a učebnami. Navrhl jej stejný architektonický tým.
    Pavilon s označením X je novým středobodem celého areálu. Ve vstupním podlaží na úrovni terénu je studovna a tři učebny. Nahoře mají studenti a učitelé jídelnu organického tvaru s prosklenou obvodovou stěnou a dřevěnými stínícími lamelami.
    Druhý z pavilonů nese jméno zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela a zkrácené označení M. Usídlí se v něm například ústav, jehož oblastí zájmu je rybářství. K výzkumu a výuce potřebuje akvária, nádrže a složité zázemí pro filtraci vody. Škola v budově umístí také třeba skleníky, malé muzeum, pitevnu a prostor pro masnou výrobu.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
autorství
raval
16.05.13 06:49
2 raval
muf
17.05.13 05:51
autorství
raval
17.05.13 09:04
zobrazit všechny komentáře